Lean consultancy

Last van verspillingen? Brandjes blussen? Elke keer uitleggen wat de bedoeling is? Meer doen dan nodig is? Extra uren maken om het werk weg te krijgen? Dan is het tijd voor Lean. Lean consultancy is de snelste manier om effectief bedrijfsprocessen te verbeteren. Met Lean leer je met bestaande middelen sneller, beter, makkelijker en goedkoper het werk te doen. Met de Lean Consultants van 5ST3PS leer je met onze ondersteuning zelf de processen te verbeteren. Onze Lean consultants helpen je, begeleiden je en leren je volgens het principe samen uit samen thuis. Ons doel is dat jij leert en aan het stuur bent van de verandering. De LEAN consultant van 5ST3PS is de rij-instructeur die naast je zit.

Onderdeel van onze opdrachten is de mensen te leren hoe ze zelf verspillingen kunnen wegnemen. Mensen hebben altijd veel probleemoplossend vermogen. Denken ze. Als elke keer problemen terugkomen, zijn het geen problemen maar symptomen. Wij leren om symptomen van grondoorzaken te onderscheiden en te denken in processen in plaats van personen en afdelingen.

Laat je raadgeven door onze LEAN consultancy en volg voordelig trainingen voor slechts € 2250. Leer bedrijfsprocessen verbeteren. Eenvoudig online aanmelden.

Online aanmelden

Samen maken we uw organisatie beter

Veranderen in een tijd van digitalisering, onzekerheid, nieuwe ontwikkelingen is geen keuze. Alleen veranderen gaat nooit zonder moeite. Mensen die met de handen over elkaar gaan. Overal Ja Maar op zeggen. Het liefste zou je ze negeren. Maar dat is juist niet slim. Veranderen gaat over kritische massa creëren en dat red je niet alleen met de enthousiastelingen. Betrekken van werkvloer, management en staf is noodzakelijk. De Lean Consultants van 5ST3PS gebruiken de ervaring van deze mensen om juist meer draagvlak te krijgen. In de 5ST3PS aanpak doet iedereen mee. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

  • Jarenlange ervaring in verandertrajecten
  • Inzichten uit de arbeids-en organisatiepsychologie worden gebruikt
  • Hoog gewaardeerd door onze klanten

Waarom voor Lean consultancy terecht bij 5st3ps

In de veranderaanpak van 5ST3PS gebruiken we de nieuwste inzichten voor verandermanagement en de arbeids-en organisatie psychologie. Onze Master Black Belt Willem Salentijn is naast Master Black Belt onderzoeker aan de VU Amsterdam en publiceert regelmatig in onder andere TQM-journal. Onze toepassing is geen kunstje of een stappenplan, maar gericht op een gedragen verandering vanuit de werkvloer binnen een gegeven tijd. Dat is bijzonder omdat men vaak denkt hoe langer hoe beter. Nieuwe inzichten leren echter dat de tijd die gegeven is voor de verandering de tijd is die daadwerkelijk wordt gebruikt. Alleen zijn er een aantal spelregels om het verandertraject te laten slagen.

Ben je benieuwd naar onze aanpak en hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem contact op met één van onze Master Black Belts via ons contactformulier.

Jarenlange ervaring in verandertrajecten

Consultancy is een ervaringsvak. Voordat je in een organisatie adviseert over wat er zou moeten gebeuren, moet je in ieder geval vlieguren gemaakt hebben. Anders ben je vooral theoretisch bezig en elke organisatie heeft zijn eigen context. De Lean consultants van 5ST3PS die op opdrachten bij klanten worden gezet hebben ieder meer dan 20 jaar ervaring in de beroepspraktijk. Zowel in de maakindustrie, automotive, de zorg, het publieke domein, dienstverlening, onderwijs de Lean Consultants van 5ST3PS hebben echt overal rondgelopen. Zij herkennen situaties, kunnen de interventiepunten bepalen, executives coachen, de werkvloer betrekken en zijn heel sterk analytisch en diagnostisch onderlegd.

Inzichten uit de arbeids-en organisatiepsychologie worden gebruikt

Verandertrajecten lijken vaak op een hamer. Hamers variërend van sloophamers tot een opblaashamer. Beiden hebben geen effect. Als je in een organisatie de boel overhoophaalt, zul je daarvoor een prijs betalen omdat de informele lijnen weg zijn. Als je in een organisatie de verandering vooral heel erg vrijblijvend is, dan hoef je er ook niet te veel van te verwachten. Elke organisatie kent zijn eigen context. Bij 5ST3PS hebben we in ons ondersteunende team een arbeids-en organisatiepsycholoog, een NLP master coach en wetenschappers voor zowel operations management als Human Resource Management tot onze beschikking.

Hoog gewaardeerd door onze klanten

Behalve dat we Beste Opleider zijn, worden we hoog gewaardeerd door klanten bij wie we verandertrajecten hebben uitgevoerd. Wat zeggen klanten over 5ST3PS en de verandertrajecten?

‘5ST3PS heeft ons geholpen de voorraden met de helft te minderen en de doorlooptijd van bestellingen van maanden naar dagen terug te brengen. Achteraf bekeken hadden we dat niet voor mogelijk gehouden’

‘Van taakgericht naar procesgericht werken. Onze organisatie moest de omslag werken en de mensen van 5ST3PS hebben ons geholpen om te leren denken in processen. Wat prettig is aan 5ST3PS is dat ze luisteren in plaats van op alles gelijk een oplossing te hebben. Een verademing in consultancy land’

‘Het was best wel wennen consultants die zeggen dat niets doen ook een optie is. Er was binnen het MT veel weerstand tegen de verandering die door de directie was ingezet. Door niet te duwen maar open te staan voor ons, waren we binnen een half uur om toen 5ST3PS de kick-off deed.’

Toegepaste lean consultancy voorbeelden

Een organisatie in het zorgdomein liep ertegenaan dat veel managers waren wegbezuinigd. De druk op de medewerkers nam alleen maar verder toe omdat een aantal medewerkers een soort van teamleidersrol kregen, maar dat niet waren. Onze oplossing de managers trainen in Lean management en de probleemoplossende vaardigheden op de werkvloer beleggen. Zoals een medewerker zei: ‘ik hoef nu niet meer voor alles toestemming te vragen’. En een manager: ‘ik kan me op de hoofdzaken focussen’.

Een organisatie in de maakindustrie liep er tegenaan dat ze ontzettend hard gegroeid waren en de marges onder druk kwamen. Binnen 2 jaar van een garage naar een bedrijfshal met 60 man. Alleen de processen waren nog op het niveau van een startup. Door wat de organisatie uniek maakte, innovatiekracht’ te combineren met het leren werken in processen, kon de organisatie in nog geen 4 maanden tijd weer zwarte cijfers schrijven.

Een organisatie in de scheepsbouw liep er tegenaan dat de voor en na gecalculeerde kosten heel erg uiteenliepen. Verder werden oplevermomenten niet gehaald. Met veel kunst en vliegwerk werd telkens het klantprobleem opgelost. Door te werken met multidisciplinaire teams en te werken met kanbanmanagement, kon snel geschakeld worden en op tijd tegen de afgesproken kosten worden opgeleverd.

Een IT-dienstverlener had enorme achterstanden en medewerkers liepen tegen het randje. Door het werk anders in te richten en te concentreren op Just-in-Time, kon druk worden weggehaald en waren in nog geen 2 weken tijd alle achterstanden weggewerkt. De geïmplementeerde werkwijze (JIT) werd aangehouden en uitgerold naar andere delen van de organisatie.

Een toeleverancier liep er tegenaan dat de kosten toenamen en de prijzen in de branche door nieuwe concurrenten alleen maar afnamen. Door te kijken hoe je waarde voor de klant toevoegt, werd een nieuw concept geïntroduceerd. Met een Experiment werd een nieuwe toepassing geïntroduceerd wat een behoefte in de markt was. Door de extra omzet werd voor het eerst in jaren weer de groei ingezet.

Wat levert dit voor uw bedrijf op?

In samenwerking met universiteiten hebben we een assessment for the degree of leanness ontwikkeld. Wetenschappelijk onderbouwd en krachtig om te bepalen welke de nulmeting is op de PGSOM® aspecten, geregistreerd door 5ST3PS. Vervolgens kunnen de interventiepunten bepaald worden door kwalitatieve en kwantitatieve methoden. Vervolgens adviseren we een interventiestrategie om de vooraf bepaalde doelen te bereiken. Bij akkoord begeleiden we volgens de principes samendoen en dan zelf doen de verandering.

Contact met 5st3ps

Neem bij vragen gerust contact met ons op. Maak gebruik van het chatvenster of bereik ons via het contactformulier.

Contact opnemen