Search
Close this search box.

Bij 5ST3PS zijn we actief in vele branches. Uiteindelijk zijn het namelijk mensen die het verschil maken en ook mensen die samen de verspillingen creëren. In dit artikel een specifieke toepassing van Lean in de praktijk: we gaan in op het verbeteren van processen in een ziekenhuis.

Lean in de praktijk toegepast

Bij een streekziekenhuis was het probleem dat het lastig was een bed op tijd voor de patiënt klaar te hebben. Het ontslag proces bestond er eigenlijk uit 3 stappen, namelijk: (1) vaststellen door de behandelend arts dat de patiënt ontslagen mocht worden; (2) vervolgens gereed maken van de patiënt voor vertrek, denk aan de administratie, medicijnen etc.; (3) en ten slotte de instructie van de patiënt, vaak samen met de familie op de kamer. Men werkte in serie, oftewel men ging pas stap 2 nemen als stap 1 was afgerond.

Hoe dit proces door middel van Lean is verbeterd

De eerste quick win was om dit ‘seriële’ werken te doorbreken. Het proces stopte namelijk als een overdracht niet goed was gegaan. Een voorbeeld was als de arts aan de patiënt had verteld dat hij ontslagen zou worden, maar vergeten was dit aan het verplegend personeel te vertellen. Sommige verpleegkundigen hadden daar een workaround voor: aan de patiënt ‘vragen hoe het gaat’ nadat de arts was langs geweest.

Door de ontslagpapieren bij het bed te hebben, werd dit niet meer dan een formaliteit. Door verder het ontslag op de normale ontslagdatum voor te bereiden en de instructie van de patiënt niet meer op de kamer zelf te doen, waren kamers gemiddeld 3 uur eerder beschikbaar dan in de oude situatie. Deze verbetering werd bereikt zonder dat extra investeringen nodig waren!

Is het risico trouwens aanwezig dat je een patiënt voorbereidt op het ontslag terwijl de arts vervolgens zegt dat de patiënt langer moet blijven? Dat is juist. Als je Just-in-Time bent, ben je namelijk ook wel eens te laat. Als je uitgaat van 300-400 bedden waar je per keer 3 uur bespaart zodat een patiënt die dringend een plaats nodig heeft, geholpen kan worden, dan weegt dat ruimschoots op.

Zelf leren?

De grote doorbraak kwam trouwens door Critical Chain te implementeren. Wil je zelf dit soort best practices en inzichten krijgen, kijk dan eens naar onze Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt opleiding.

Onze experts staan ook klaar om jouw organisatie te verbeteren. Bekijk op deze pagina wat voor resultaten wij in het verleden geboekt hebben, of neem vrijblijvend contact op met info@5st3ps.nl.

Brochure downloaden

Brochure downloaden