9.6/10

Uit 100+ ervaringen

lean in de praktijk

Lean in de praktijk, Hoe werkt dat? We hebben in dit artikel een praktisch voorbeeld van de toepassing in de gezonheidszorg. Bij 5ST3PS geloven we dat mensen het verschil maken in elke sector, inclusief de gezondheidszorg. Hoewel mensen verbeteringen aandrijven, creëren ze ook inefficiënties. In dit artikel delen we een praktische toepassing van Lean of Lean Management. Het verbeteren van ziekenhuisprocessen om efficiëntie en patiëntenzorg te vergroten.

Lean in de praktijk toegepast

Bij een streekziekenhuis was het probleem dat het lastig was een bed op tijd voor de patiënt klaar te hebben. Het ontslag proces bestond er eigenlijk uit 3 stappen, namelijk: (1) vaststellen door de behandelend arts dat de patiënt ontslagen mocht worden; (2) vervolgens gereed maken van de patiënt voor vertrek, denk aan de administratie, medicijnen etc.; (3) en ten slotte de instructie van de patiënt, vaak samen met de familie op de kamer. Men werkte in serie, oftewel men ging pas stap 2 nemen als stap 1 was afgerond. Een praktisch voorbeeld van hoe Lean in de praktijk vaak werkt.

Hoe dit proces door middel van Lean is verbeterd

De eerste quick win was voor Lean in de praktijk om dit ‘seriële’ werken te doorbreken. Het proces stopte namelijk als een overdracht niet goed was gegaan. Een voorbeeld was als de arts aan de patiënt had verteld dat hij ontslagen zou worden, maar vergeten was dit aan het verplegend personeel te vertellen. Sommige verpleegkundigen hadden daar een workaround voor: aan de patiënt ‘vragen hoe het gaat’ nadat de arts was langs geweest.

Door de ontslagpapieren bij het bed te hebben, werd dit niet meer dan een formaliteit. Door verder het ontslag op de normale ontslagdatum voor te bereiden en de instructie van de patiënt niet meer op de kamer zelf te doen, waren kamers gemiddeld 3 uur eerder beschikbaar dan in de oude situatie. Deze verbetering werd bereikt zonder dat extra investeringen nodig waren!

Is het risico trouwens aanwezig dat je een patiënt voorbereidt op het ontslag terwijl de arts vervolgens zegt dat de patiënt langer moet blijven? Dat is juist. Als je Just-in-Time bent, ben je namelijk ook wel eens te laat. Als je uitgaat van 300-400 bedden waar je per keer 3 uur bespaart zodat een patiënt die dringend een plaats nodig heeft, geholpen kan worden, dan weegt dat ruimschoots op.

Risico’s overwinnen

Sommigen maakten zich zorgen over het te vroeg voorbereiden van patiënten op ontslag, waarna de arts zou beslissen dat ze langer moesten blijven. Echter, de voordelen wogen zwaarder dan de risico’s. Weer een toepassing van Lean in de praktijk. Door drie uur per bed te besparen bij 300-400 bedden, kon het ziekenhuis de capaciteit aanzienlijk vergroten om dringende gevallen op te vangen.

Geavanceerde verbetering: implementatie van Critical Chain

De echte doorbraak kwam met de adoptie van de Critical Chain-methodologie. Deze aanpak optimaliseerde de toewijzing van middelen en minimaliseerde vertragingen, wat zorgde voor soepelere patiëntovergangen.

Critical Chain Project Management (CCPM) werd gebruikt om prioriteiten beter te beheren en middelen effectiever te benutten. Het ziekenhuis introduceerde buffers in het proces om onverwachte vertragingen op te vangen en de doorstroom niet te laten stagneren. Dit betekende bijvoorbeeld dat er altijd een team klaarstond om ontslagprocedures te versnellen als een patiënt eerder klaar was dan verwacht.

Daarnaast zorgde het voor een betere samenwerking tussen afdelingen, waarbij het hele proces als een keten werd gezien. Verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel werkten samen vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor het resultaat. Deze integrale aanpak resulteerde in kortere doorlooptijden en een hogere patiënttevredenheid.

Meer lezen over Critical Chain en de Theory of Constraints kun je trouwens HIER

De voordelen van Lean in de gezondheidszorg

Lean-principes bieden aanzienlijke voordelen voor de gezondheidszorg door efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en de patiënttevredenheid te verbeteren. Door verspilling in processen te identificeren en te elimineren, kunnen zorginstellingen kortere wachttijden en soepelere workflows realiseren. Dit leidt direct tot een betere ervaring voor patiënten, die sneller toegang krijgen tot de benodigde zorg.

Een ander belangrijk voordeel is kostenbesparing. Door middelen efficiënter te gebruiken, kunnen ziekenhuizen aanzienlijke besparingen realiseren zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg. Dit kan variëren van een betere voorraadbeheer tot optimalisatie van personeelsinzet.

Lean verbetert ook de werkomgeving voor zorgverleners. Door onnodige processen te elimineren en workflows te stroomlijnen, ervaren medewerkers minder stress en meer betrokkenheid bij hun werk. Dit draagt bij aan een hogere medewerkerstevredenheid en een lagere verloop.

Daarnaast ondersteunt Lean betere klinische resultaten. Gestroomlijnde processen en een verhoogde focus op kwaliteit verminderen de kans op fouten en verbeteren de zorgstandaard. Lean helpt zorginstellingen om zich te richten op wat echt belangrijk is: het leveren van hoogwaardige, patiëntgerichte zorg.

Meer lezen over Lean in niet-productie processen en de verspillingen lees je HIER

Leer Lean en maak het verschil

Wil je soortgelijke resultaten behalen? Verken onze Lean Green Belt LGB Lean Six Sigma Green Belt LSSGB, Lean Black Belt LBB en Lean Six Sigma Black Belt LSSBB programma’s. Krijg best practices en inzichten om uitdagingen in jouw organisatie aan te pakken.

Waarom kiezen voor 5ST3PS?

Onze experts hebben een bewezen staat van dienst in het leveren van meetbare resultaten in de gezondheidszorg en andere sectoren. Wil je meer weten over onze successen of jouw uitdagingen bespreken? Neem contact met ons op via info@5st3ps.nl

Brochure downloaden

Brochure downloaden