Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Werken met Scrum – Positief of Negatief?

We hebben recent een onderzoek gedaan naar hoe mensen het werken met Scrum ervaren. We kregen bijna 100 reacties van mensen die hun ervaringen met Scrum wilden delen. Hierbij kwam naar voren dat de punten die door sommige mensen als positief worden ervaren, door andere mensen juist als negatief worden ervaren.

Voordelen van werken met Scrum

Een voordeel dat veel mensen ervaren is het werken in teams. Met Scrum heb je elke dag een stand-up en werk je samen met jouw Scrum team aan het gestelde doel. Het Scrum team is gezamenlijk verantwoordelijk voor het halen van dat doel en is redelijk vrij om in te vullen hoe het doel gehaald wordt. Het werken in teams en het resultaatgerichte werken wordt door veel mensen gezien als een positief punt van het werken met Scrum.

Een ander voordeel is de toename van zelfstandigheid. Met Scrum ben je namelijk verantwoordelijk voor een aantal onderdelen van het grotere geheel. Jij bent de specialist op jouw terrein. Dat zorgt voor meer eigenaarschap en inspraak op het werk. Daarnaast wordt er minder vergaderd als je werkt met Scrum. Daardoor heb je meer tijd om ‘het echte werk’ te doen en ben je meer intensief aan het werk. We horen vaak dat mensen nu eindelijk toe komen aan het werk wat ze zo graag doen.

Tot slot wordt een ‘toename van Agile vaardigheden’ genoemd door de respondenten. Hiermee wordt bedoeld dat je kan inspelen op veranderingen. Je kan je voorstellen dat je jouw product of dienst moet aanpassen als de klantwens verandert, of als een product niet blijkt te werken, als een concurrent een nieuw product lanceert, enzovoort. Scrum is bij uitstek geschikt om in te spelen op dit soort veranderingen.

Nadelen van werken met Scrum

Maar elk voordeel kan ook een nadeel zijn, het ligt er maar net aan wat jij als werknemer gewend bent en wat je fijn vindt. Sommige mensen vinden het werken in teams niet zo fijn, omdat ze zich niet meer kunnen terugtrekken. Een ander nadeel wat genoemd wordt, is dat Scrum resultaatgericht is i.p.v. inspanningsgericht. In de oude situatie was een manager verantwoordelijk als het mis ging. Met Scrum is het Scrum team verantwoordelijk, dus de medewerkers zelf. Dit geeft meer ruimte voor inspraak en invloed op het werk, maar als het misgaat word je als medewerker aangekeken. Het is natuurlijk als medewerker makkelijker als jouw manager de schuld krijgt en jij niet. In de praktijk zien we echter dat de manager op zijn/haar beurt ook naar de medewerkers kijkt als het mis gaat.

Waar sommige mensen het fijn vinden om in te spelen op veranderingen, willen andere mensen van tevoren weten wat ze gaan doen. Die laatste groep zal zeker moeten wennen aan het werken met Scrum. In Scrum ben je veel bezig met ontwikkelen en testen en aanpassingen maken als iets niet werkt. Daarvoor heb je dus aanpassend vermogen nodig en dat vraagt een bepaalde instelling. Dat zien we ook bij het laatste nadeel “je hebt even geen tijd meer om wat anders te doen”. Scrum werkt met korte doelstellingen en er moet dus elke dag iets opgeleverd worden. Daarnaast zijn allerlei verspillingen zoals overbodige vergaderingen en documenten geëlimineerd. Je hebt dus meer tijd voor je werk, maar er is geen tijd om te lanterfanten. Natuurlijk is er wel ruimte voor een pauze op zijn tijd, maar niet voor onzinnige werkzaamheden.

Zelf leren?

Wil je zelf Scrum Master worden of je kennis opfrissen? Volg dan onze opleiding tot Scrum Master. Tijdens onze opleiding maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien hebben wij een database met honderden oefenvragen, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het officiële PSM examen!

Meer info?

Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met info@5st3ps.nl.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden