Scrum positief negatief ervaringen met Scrum
Scrum positief negatief, wat is de doorslag? Bij 5ST3PS is onze lead trainer Willem Salentijn betrokken in wetenschappelijk onderzoek met onder andere Professor Jiju Antony. We doen mee aan onderzoek om beter te begrijpen welke factoren zorgen voor betere resultaten voor kwaliteit en projecten. Zo is het interessant om te kijken naar Scrum. Scrum heeft veel raakvlakken met Lean Management. In een onderzoek deelden100 deelnemers deelden hun ervaringen. Wat opviel, is dat punten die door sommige mensen als positief worden ervaren, door anderen juist als negatief worden gezien.
Meer lezen over Scrum of Agile ontwikkelen? Lees dan verder HIER
Voordelen van Werken met Scrum
Een veelgehoord voordeel van Scrum is het werken in teams. Met Scrum heb je elke dag een stand-up en werk je samen met je team aan een gezamenlijk doel. Het Scrum-team is verantwoordelijk voor het behalen van dit doel en heeft vrijheid in hoe dit bereikt wordt. Dit resultaatgerichte werken en de teamdynamiek worden door velen als positief ervaren.
Een ander voordeel is de toename van zelfstandigheid. Binnen Scrum ben je verantwoordelijk voor specifieke onderdelen van het project. Je bent specialist in jouw vakgebied en hebt meer eigenaarschap. Dit leidt tot meer inspraak en verantwoordelijkheid. Bovendien verminder je het aantal vergaderingen, waardoor er meer tijd overblijft voor het echte werk. Mensen geven vaak aan dat ze dankzij Scrum eindelijk toekomen aan de werkzaamheden waar ze goed in zijn en plezier aan beleven.
Tot slot noemen veel respondenten de toename van Agile-vaardigheden als een belangrijk factor voor Scrum positief negatief. Scrum helpt je om flexibel in te spelen op veranderingen. Denk aan een wijzigende klantwens, een nieuw product van een concurrent, of technische uitdagingen. Scrum biedt de tools om deze veranderingen snel en effectief te adresseren.
Meer lezen over hoe je de samenwerking in teams verbetert? Lees dan verder HIER
Nadelen van Werken met Scrum
Elk voordeel kan ook een nadeel zijn, afhankelijk van wat je gewend bent en prettig vindt. Scrum positief negatief is dan ook vaak persoonlijk. Sommige mensen vinden het werken in teams niet fijn, omdat ze zich minder kunnen terugtrekken. Het constant samenwerken kan voor hen als belastend worden ervaren.
Daarnaast is Scrum resultaatgericht in plaats van inspanningsgericht. Voorheen lag de verantwoordelijkheid bij de manager als iets misging. Met Scrum ligt deze verantwoordelijkheid bij het team, en daarmee bij de individuele medewerkers. Hoewel dit meer invloed en inspraak biedt, kan het ook druk met zich meebrengen. Als er iets misgaat, word je hier als medewerker op aangesproken.
Een ander nadeel is dat Scrum vraagt om aanpassingsvermogen. Sommige mensen vinden het fijn om te weten wat ze vooraf gaan doen. Scrum vereist echter flexibiliteit. Je bent constant bezig met ontwikkelen, testen, en aanpassen. Dit kan stress opleveren voor wie moeite heeft met snelle veranderingen.
Ten slotte kan de focus op korte doelstellingen intensief zijn. Er is minder ruimte voor onnodige vergaderingen en andere tijdsverspillingen. Hierdoor moet je elke dag iets opleveren, wat vraagt om een hoge mate van discipline en focus. Natuurlijk is er ruimte voor pauzes, maar lanterfanten of inefficiënt werken is er niet bij.
Wil je 5 concrete tips om veranderingen te laten slagen? Lees dan verder HIER
De Koppeling met Lean Daily Management
Veel principes van Scrum overlappen met Lean Daily Management. Denk aan de focus op dagelijkse stand-ups, het elimineren van verspillingen, en het streven naar continue verbetering. Bij Lean Daily Management draait het om het betrekken van de werkvloer en het verbeteren van processen in kleine, beheersbare stappen. Dit sluit naadloos aan bij Scrum, waar iteratief werken en teamverantwoordelijkheid centraal staan. Zo beinvloed je Scrum positief negatief en de perceptie.
In onze blogs over Lean Daily Management leggen we uit hoe je teams effectief betrekt bij het continu verbeteren van processen. Dit maakt niet alleen de organisatie efficiënter, maar verhoogt ook het werkplezier van medewerkers. Wil je meer weten? Bezoek onze blogs op de website van 5ST3PS.
Wil je alvast lezen hoe je de Dagstart organiseert? Lees dan verder HIER
Scrum en Lean: Een Sterke Combinatie
Het werken met Scrum en Lean deelt dezelfde basisprincipes: waarde toevoegen, verspillingen elimineren en continu verbeteren. Scrum richt zich specifiek op het optimaliseren van teamprocessen en productoplevering. Lean daarentegen richt zich op de algehele procesoptimalisatie en het betrekken van alle lagen binnen een organisatie. Samen vormen ze een krachtige aanpak voor organisaties die willen verbeteren.
Een belangrijke overeenkomst is het gebruik van dagelijkse rituelen zoals de stand-up in Scrum en de dagstart in Lean. Beide tools stimuleren transparantie, teamverantwoordelijkheid en het oplossen van knelpunten. Deze korte bijeenkomsten helpen teams om gefocust te blijven op de doelen en direct actie te ondernemen bij problemen.
Daarnaast benadrukken beide methodieken het belang van iteratieve verbeteringen. Scrum werkt met sprints, terwijl Lean gebruikmaakt van Kaizen-evenementen en continue verbetercycli. In beide gevallen is er sprake van een cyclisch proces waarbij je leert van elke iteratie om steeds betere resultaten te behalen.
Waar Lean zich specifiek richt op het elimineren van verspillingen, zoals overproductie of onnodige bewegingen, doet Scrum dit door efficiëntie te verhogen in ontwikkelteams. Samen zorgen ze voor een cultuur waarin innovatie en procesverbetering hand in hand gaan. Hierdoor wordt niet alleen de kwaliteit verhoogd, maar neemt ook de betrokkenheid van medewerkers toe.
Een uitgebreide uitleg over Kaizen vind je HIER
Conclusie Scrum positief negatief
Wil je zelf Scrum Master worden of je kennis opfrissen? Volg dan onze opleiding tot Scrum Master. Tijdens deze opleiding werken we met realistische casussen en is er voldoende ruimte om je eigen situatie in te brengen. Bovendien hebben we een uitgebreide database met oefenvragen, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het officiële PSM-examen. Wil je leren hoe je snel processen verbetert? Kijk dan eens naar de voordelige Lean Green Belt inclusief officiële certificering.
Meer Info?
Neem vrijblijvend contact op via info@5st3ps.nl of bekijk onze website voor meer informatie over onze opleidingen en blogs.