
In een workshop met young professionals kreeg ik de vraag waarom methoden als Lean en Agile mislukken terwijl veel organisaties ze wel willen. Hierop was mijn wedervraag of de organisaties nu werkelijk de Agile of Lean werkwijze WILLEN of dat ze die werkwijze WENSEN.
De maand december is een topmaand voor online producten die je mooi, slank en atletisch maken in no-time. Slogans zoals: ook U kunt in 4 weken 10 kilo afvallen of u kunt in 5 minuten een complete workout hebben of ontdek het geheim van deze vrouw die eruit ziet als 35 en in werkelijkheid 60 is en ga zo maar door. De reden dat in december de verkoop explosief toeneemt heeft te maken met 1 januari. Nieuwjaarsdag is voor veel mensen het moment goede wensen voor te nemen en uit te voeren. En wat is er nu mooier dan een wondermiddel dat je helpt jouw doelen te bereiken zonder dat je er echt veel moeite voor moet doen? Want hoeveel moeite is het om artisjokken sap te drinken, of 5 minuten workout te doen of een gel op basis van slakkenvocht op jouw gezicht te smeren?
Veel organisaties zeggen dat ze Lean of Agile willen werken. Dan wordt er een programma gestart, wat mensen opgeleid, misschien wat consultants binnen gehaald, de verandering bottom-up gefaciliteerd en ga zo maar door. De Green en de Black Belts verzetten flink veel moeite, maar op de werkvloer gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Het meest pijnlijk is het als de organisatie expliciet aangeeft geen tijd te hebben of juist teruggaat naar de oude situatie. Bijvoorbeeld dat er niet Agile wordt gewerkt omdat de documenten wel duidelijk moeten zijn. Dat er even geen dagstarts of standups worden gedaan omdat er gewerkt moet worden. Of dat we even niet aan problem solving doen omdat de productie targets gehaald moeten worden.
Deze organisaties vallen in dezelfde valkuil als de mensen die in december wonderproducten kopen. Methoden als Lean en Agile zijn namelijk geen wondermiddelen. Beide methoden geven je heel veel in procesverbetering en productontwikkeling, mits je er ook hard voor werkt en oude patronen doorbreekt. Dus voor processen niet toestaan dat je verspillingen en defects produceert. Voor productontwikkeling denken vanuit een werkend product en interactie in plaats van uitgebreide documentatie en procedures
Voor veel organisaties is dit OMDENKEN want: ‘zo doen we het al jaren’. En juist omdat je het zo al jaren doet, zijn de problemen ontstaan. Problemen zoals niet voldoen aan de klantverwachting of dat je niet op tijd reageert op de markt. En dan kom je op de vraag of je de verandering WILT of dat je de verandering WENST. Willen betekent namelijk dat je bereid bent echt moeite te doen en grondig te veranderen. Wensen betekent dat je de eindsituatie graag zou willen, maar daar eigenlijk niet echt moeite voor wilt doen. En wat is er dan handiger dan de moeite te delegeren aan een programma of aan opgeleide Green en Black Belts en vervolgens deze mensen aan te kijken als de echte resultaten uitblijven. Net zoals de mensen die op fora reageren na gebruik van de wondermiddelen: Why is this product not working?