Search
Close this search box.

Wat leer je als green belt

student 5st3ps

Wat leer je als green belt

Een hele terechte vraag die je kunt stellen is wat leer je als green belt? Als je het hebt over de Green Belt, heb je of de Lean Green Belt of de Lean Six Sigma Green Belt. Zoals je in de naam kunt zien werkt de ene alleen met Lean en de ander ook met Six Sigma. Maar zoals als LGB of LSSGB leer je om problemen op te lossen en processen efficiënter en effectiever te maken.

Meer lezen over het verschil tussen Lean en Six Sigma en of de Lean Green Belt beter is of de Lean Six Sigma Green Belt doe je HIER. 

In dit artikel lees je over wat je leert, hoe je certificeert en de meest gestelde vragen over onze Green Belt opleidingen.

Competenties voor de Green Belt

Als je door 5ST3PS bent opgeleid als Green Belt, dan kun je zelfstandig enkelvoudige processen projectmatig verbeteren. Verder heb je de vaardigheden om op enkelvoudig procesniveau problemen op te lossen.

Wat zijn enkelvoudige processen? Elk proces kent een begin en een eind. En dat noem je een enkelvoudig proces. Je kunt bijvoorbeeld in een proces van order intake tot aflevering bestelling gaan en dan heb je een enkelvoudig proces.

Als je echter meerdere processen door elkaar hebt lopen, dan kun je ze of splitsen in enkelvoudige processen of beschouwen als een systeem en dan heb je het over meervoudige processen. In de opleidingen van 5ST3PS leer je als Green Belt om enkelvoudige processen te verbeteren.

Als Black Belt van 5ST3PS leer je om in complexe omgevingen de integrale aanpak voor meervoudige processen toe te passen. Verder leer je als Black Belt hoe je van tevoren in 1 keer goed een nieuw proces, product of dienst ontwerpt. Uiteraard leer je ook als Black Belt hoe je enkelvoudige processen verbetert.

Als je wilt lezen welke opleiding het beste bij jou past, lees dan HIER verder. 

Wat zijn voorbeelden van de beroepstoepassing voor de Green Belt

Voor de voorbeelden laten we Green Belts aan het woord die hun opleiding bij 5ST3PS hebben gedaan.

In het Gemeentelijk domein hebben we te maken met handhaving. Waar we last van hadden was dat als een melding is gedaan door een inwoner, het lang duurt voordat je kunt handhaven. In de opleiding kreeg ik de handvatten om het hele handhavingsproces te verbeteren. Door je te concentreren op de scope en de Value Stream Mapping kun je de focus krijgen op de echte probleem gebieden. Voor het certificeren heb ik de DMAIC gevolgd en we hebben de doorlooptijd en het aantal handelingen kunnen halveren‘ (Emine)

op de sociale werkplaats zijn een aantal jaren geleden lean consultants aan de slag geweest om de processen lean te maken. Ik zag dit niet werken. Op papier klopt het allemaal maar niet voor deze doelgroep. In de opleiding van 5ST3PS heb ik gezien hoe je mensen op elkaar niveau kunt betrekken in continu verbeteren. Ik heb nu als Green Belt de dagstart op een andere manier georganiseerd en de mensen om wie het gaat zelf betrokken. Iedereen is nu enthousiast en door alle kleine verbeteringen, kunnen we veel meer, zijn er minder fouten en vooral heeft iedereen meer lol in het werk‘ (Joost)

als startup maken we hele specifieke scan apparatuur voor de industrie. De onderdelen komen vanuit alle delen van de wereld en hier in Nederland stellen we het samen. Toen ik hier begon als verbetermanager lag er een lijst met incidenten, problemen, verbeteracties. Ik had behoefte aan structuur en tools om grondoorzaken weg te nemen. Meestal leek het er namelijk op dat er vooral noodverbanden werden aangelegd en dan weer door. In de opleiding van 5ST3PS heb ik geleerd hoe je op zoek gaat naar de dieper liggende grondoorzaken in de data in plaats van te reageren op de symptomen. De lijst hebben we weggegooid en met bijvoorbeeld Pareto-analyses op basis van 80/20 principe houden we bij hoeveel problemen er zijn en welke veroorzakers en werken gericht eraan deze weg te nemen. Dat geeft rust en we zien duidelijk de resultaten‘ (Arjen)

In de voorbeelden van Emine, Joost en Arjen lees je 3 verschillende toepassingen van de Green Belt. 2 van de 3 cursisten hebben een klassikale training gevolgd en 1 een elearning.

Met de elearning heb je een goedkoop alternatief voor de klassikale training terwijl de kwaliteit hetzelfde is. Je moet voor de elearning omdat je grotendeels op jezelf bent aangewezen wel de discipline hebben. De Premium variant van de elearning komt nog het dichtste in de buurt van de klassikale training.

Meer lezen over de basic en de premium Lean Six Sigma Green Belt elearning? Klik hier.

Meer lezen over de basic en de premium Lean Green Belt elearning? Klik hier. 

Certificeren

Bij 5ST3PS is het verzorgen van het onderwijs ontkoppeld van het certificeren. Bij 5ST3PS volg je een opleiding en je certificeert bij International Lean Six Sigma Institute ILSSI. Je moet je dan ook zelf inschrijven voor het examen. We zijn dus geen opleider waar je op de laatste dag het examen maakt wat door de docent wordt nagekeken.

Het certificaat wat je krijgt is van ILSSI en daar staat geen 5ST3PS op. Verder word je geregistreerd in de internationale database. Jouw certificaat heeft dan ook internationale werking. Het examen is gebaseerd op de Body of Knowledge voor kwaliteitsmanagement en de competenties voor de verschillende profielen.

Aanvullend kun je praktijk certificeren. Dan kun je laten zien dat je in de beroepspraktijk de vaardigheden hebt getoond in een DMAIC project waarbij in een onafhankelijk assessment het niveau van beroepsvaardigheid wordt bepaald. Daarmee heb je bewijs dat je naast de certificering ook in de beroepspraktijk hebt laten zien de verworven competenties te kunnen toepassen.

Meest gestelde vragen

Als ik opleidingen vergelijk zie ik heel veel verschillen in het aantal opleidingsdagen. Hoe komt dat?

Een terechte vraag, alleen is het uiteraard niet aan ons om over andere opleiders te praten. Om de accrediteren als opleider moet je onder andere aantonen hoeveel contacturen er zijn. Voor een Lean Six Sigma Green Belt moeten er 40 contacturen zijn en voor een Lean Green Belt 24 contacturen. Hierop hebben we 5ST3PS dan ook onze opleidingen op ingericht. Je kunt als opleider wel meer uren onderwijs verzorgen, in ieder geval niet minder.

Hoe kan ik opleidingen vergelijken?

Zeker in een tijd met fake reviews is het lastig om af te gaan op zomaar ervaringen. Bij 5ST3PS worden ervaringen met onze opleidingen verzameld op het onafhankelijke opleidingsplatform van Springest. Daarop behoren we al 5 jaar op rij tot de beste opleiders. Naast de cijfers geven we ook altijd als advies de ervaringen inhoudelijk te lezen om zo een goed beeld bij de opleider te krijgen en de docenten. Je kunt ze zelf nalezen op https://www.springest.nl/5st3ps#ervaringen 

Wat is mijn certificering waard?

Een titel zoals Lean Green Belt of Lean Six Sigma Green Belt is niet wettelijk beschermd zoals bijvoorbeeld de titel Bachelor of Master. Dus theoretisch kan iedereen certificaten uit de printer halen en uitgeven.

De eerste vraag is als je een opleiding uitkiest of de opleider zelf geaccrediteerd is. Een accreditatie houdt in dat de opleider aan strenge eisen moet voldoen om opleidingen te mogen verzorgen. 5ST3PS is aangesloten bij de NRTO, de Nederlandse Raad voor Training en opleiding.

De tweede vraag is of de opleiding zelf inhoudelijk zijn geaccrediteerd door een onafhankelijke organisatie. De opleidingen van 5ST3PS zijn geaccrediteerd door ILSSI, LCS en CSSC.

En de derde, misschien wel de belangrijkste vraag, wie verzorgt de certificering. Is dat het instituut zelf of een certificeringsinstantie? Als de certificering door een certificeringsinstantie zoals ASQ, CSSC, IASSC of ILSSI zelf wordt verzorgd dan is duidelijk dat dit onafhankelijk is van de opleiding zelf.

Heb je zelf een vraag neem contact met ons op via de chat of het contactformulier.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden