Search
Close this search box.

Het Verschil tussen Lean en Six Sigma: Wanneer Gebruik je Wat en Hoe Vullen ze Elkaar Aan?

verschil lean en six sigma 5st3ps

Het Verschil tussen Lean en Six Sigma: Wanneer Gebruik je Wat en Hoe Vullen ze Elkaar Aan? In dit artikel lees je meer over de 2 methoden. Met Lean en Six Sigma maak je werk makkelijker en word je veel efficiënter en effectiever. Zeker in een tijd waarin vacatures open staan, is niet de vraag waar je de mensen vandaan haalt. Maar hoe je ze effectief inzet.

Green Belt en Black Belt

De meest gevraagde opleidingen voor kwaliteitsmanagement zijn de Green Belt en de Black Belt. Je hebt de specialisatie op alleen Lean met de Lean Green Belt of de Lean Black Belt. Of de combinatie met Lean Six Sigma met de Lean Six Sigma Green Belt en de Lean Six Sigma Black Belt.

Als Green Belt leer je om processen efficiënter en effectiever te maken. Als Black Belt leer je daarnaast de technieken om als processen complexer zijn of door elkaar lopen integraal aan te pakken. Hoewel de termen Green Belt en Black Belt niet beschermd zijn, kies je beter een echte certificering. Als opleider certificeert 5ST3PS niet. We bereiden je voor op het Internationaal erkende examen bij de certificeerder zelf. Je vindt dan ook niet ons logo op jouw certificaat zoals bij andere opleiders. Zo weet je zeker dat jouw Lean of Lean Six Sigma certificering erkend is. Maar wat is dan het verschil tussen Lean en Six Sigma en waarvoor kies je?

Wat is Lean?

Lean is een methodologie die zijn oorsprong vindt in de productiemethoden van Toyota. Het primaire doel van Lean is het elimineren van verspilling (ook wel ‘muda’ genoemd in het Japans). En het maximaliseren van waarde voor de klant. Lean richt zich op het verbeteren van de efficiëntie door het stroomlijnen van processen en het verwijderen van activiteiten die geen waarde toevoegen.

De vijf kernprincipes van Lean zijn:

  1. Waarde identificeren: Begrijp wat de klant als waarde beschouwt.
  2. Waarde stroom mapping: Analyseer alle stappen in het proces en identificeer welke geen waarde toevoegen.
  3. Flow creëren: Zorg ervoor dat de waarde creërende stappen zonder onderbreking plaatsvinden.
  4. Pull-systeem instellen: Produceer alleen wat de klant nodig heeft, wanneer ze het nodig hebben.
  5. Streven naar perfectie: Voortdurend verbeteren van processen om steeds efficiënter te worden.

Maar hoe zit het dan met Six Sigma? En wat is het verschil tussen lean en six sigma?

Wat is Six Sigma?

Six Sigma, ontwikkeld door Motorola in de jaren ’80, richt zich op het verminderen van variatie en het verbeteren van de kwaliteit door middel van statistische analyse. Het doel van Six Sigma is om processen zo te verbeteren dat er minder dan 3,4 defecten per miljoen kansen zijn, wat neerkomt op een bijna perfecte uitvoering.

De kern van Six Sigma is de DMAIC-cyclus:

  1. Define: Definieer het probleem en de projectdoelstellingen.
  2. Measure: Meet huidige prestaties en verzamel relevante data.
  3. Analyze: Analyseer data om de oorzaken van defecten en variaties te identificeren.
  4. Improve: Implementeer oplossingen om de oorzaken van problemen te elimineren.
  5. Control: Controleer de nieuwe processen om ervoor te zorgen dat de verbeteringen worden gehandhaafd.

Wanneer Gebruik je Lean en Wanneer Six Sigma?

Lean is bijzonder effectief in omgevingen waar processen stroperig en inefficiënt zijn. Met Lean kun je verspillingen identificeren en waar mogelijk elimineren.

Meer over verspillingen en hoe je ze herkent lees je HIER.

Six Sigma wordt doorgaans gebruikt in situaties waar er een hoge variabiliteit in de processen is. Dat herken je door frequent voorkomende defecten. Met Six Sigma kun je deze problemen systematisch aanpakken door inzichten uit de data.

Meer lezen over de Six Sigma methode om van probleem tot oplossing te komen doe je HIER.

Verschil tussen lean en six sigma tussen beide kun je misschien dan wel het beste uitleggen met de focus op verspillingen met Lean. En de focus op variantie met Six Sigma.

Hoe Vullen Lean en Six Sigma Elkaar Aan?

Hoewel Lean en Six Sigma verschillende benaderingen en doelen hebben, vullen ze elkaar uitstekend aan wanneer ze samen worden gebruikt. Dit wordt vaak aangeduid als Lean Six Sigma. Maar hoe doe je dat dan? Hier zijn enkele manieren waarop ze elkaar aanvullen.

  1. Combinatie van Snelheid en Kwaliteit: Lean helpt om processen snel te stroomlijnen en verspilling te verminderen. Six Sigma de variabiliteit aanpakt en de kwaliteit verhoogt.
  2. Holistische Benadering: Lean zorgt voor snelle verbeteringen en zichtbare resultaten door inefficiënties aan te pakken. Six Sigma een diepgaande, analytische benadering biedt voor hardnekkige problemen.
  3. Data-gedreven Verbetering: Lean identificeert gebieden van verspilling, die vervolgens door Six Sigma-methoden verder kunnen worden geanalyseerd en verbeterd.
  4. Continu Verbeteren: Lean creëert een cultuur van continue verbetering. Six Sigma zorgt voor de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van die verbeteringen door middel van statistische controle.

Conclusie verschil tussen lean en six sigma

Lean en Six Sigma zijn beide krachtige methodologieën voor procesverbetering, elk met hun eigen focus en voordelen. Door Lean te gebruiken om verspilling te elimineren. Six Sigma om variabiliteit te verminderen, kunnen organisaties zowel efficiënter als effectiever opereren. De synergie tussen deze twee benaderingen zorgt voor duurzame verbeteringen en een hogere klanttevredenheid. Of je nu begint met Lean om snel winst te behalen. Of met Six Sigma om diepgewortelde kwaliteitsproblemen aan te pakken. De combinatie van beide methoden biedt een robuuste aanpak voor procesoptimalisatie.

Zelf aan de slag gaan? Kijk welke opleiding bij jou past.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden