Search
Close this search box.

Van voornemen naar doel! Hoe bereik je jouw doelen in 2020?

Voornemens omzetten naar concrete doelen

Lean komt van oorsprong uit Japan en in de filosofie van Lean gaat resultaat op lange termijn boven resultaat op korte termijn. Om het resultaat op lange termijn te behouden, moet je patronen doorbreken. Hoe doe je dat dan? Door niet alleen doelen te stellen, maar vooral ook de impact op het gedrag in kaart te brengen. Als je gaat diëten heeft het weinig zin op te schrijven dat het doel is 5 kilogram af te vallen. Je moet het nieuwe gedrag ook concreet maken. Bijvoorbeeld geen tussendoortjes, of elke dag een half uur bewegen.

Vervolgens monitor je het gedrag en zorg je voor hulplijnen om ervoor te zorgen dat je niet in het oude gedrag terugvalt. Dat kan een coach zijn, of een groep waar je onderdeel van bent. Je kan zelfs van dag-tot-dag opschrijven wat je wilde bereiken, in hoeverre je daarin ben geslaagd en welke belemmeringen je tegen kwam. Hetzelfde geldt voor veranderingen op de werkvloer.

Waar je voor moet waken bij doelstellingen

Alleen een doelstelling neerzetten is onvoldoende. Duidelijk moet zijn welk nieuwe gedrag daarbij hoort en welke ondersteuning je hebt. Anders ga je voordat je het weet doen wat je altijd al deed of jouw toevlucht nemen tot ‘wondermiddelen’ en uiteindelijk is gedragsverandering simpelweg Hard Werken. Met de handvatten uit Lean gaat dat al makkelijker.

Verder lezen

Tip zijn trouwens de boeken van Ben Tiggelaar. Als gedragswetenschapper heeft hij zeer waardevolle boeken geschreven om je te helpen doelen te bereiken. Zie ook https://www.tiggelaar.nl/.

Zelf leren

Wil je leren hoe je Lean in de praktijk toepast? Volg dan een van onze opleidingen. Tijdens onze opleidingen maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien krijg je een internationaal erkend certificaat als je slaagt voor het examen!

Naast opleidingen, doen we ook aan advisering. Neem vrijblijvend contact op met info@5st3ps.nl of bekijk via deze link welke resultaten we in het verleden hebben geboekt.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden