Welke zijn de trends Lean Six Sigma om mee rekening te houden? De jaren 2020-2030 brengen technologische innovaties, nieuwe manieren van werken en een groeiende focus op duurzaamheid. Hoe blijft Lean Six Sigma relevant en hoe kan het organisaties helpen om voorop te blijven lopen? In dit artikel verkennen we de trends die Lean Six Sigma de komende jaren vormgeven.
1. Trends Lean Six Sigma: AI, Automatisering en Big Data
Steeds meer bedrijven zetten kunstmatige intelligentie en data-analyse in om processen te optimaliseren. Lean Six Sigma-professionals benutten deze technologieën om snellere en diepgaandere analyses uit te voeren. AI helpt bij het herkennen van patronen en het voorspellen van fouten in processen. Big Data zorgt voor nauwkeurigere metingen en diepere inzichten in variatie. Automatisering vermindert repeterende taken en verhoogt de efficiëntie van processen. Toch blijft de menselijke factor cruciaal bij het nemen van beslissingen en het uitvoeren van verbeteringen.
Meer lezen over Artificial Intelligence AI en Lean Six Sigma kun je HIER
Praktijkvoorbeeld Toepassing AI
Een internationaal logistiek bedrijf gebruikte AI om afwijkingen in leveringen te voorspellen. Door Six Sigma-methodieken toe te passen, reduceerden ze de foutmarge met 40%. Dit werd bereikt met DMAIC, waarbij data-analyse (Control Charts, Regression Analysis) hielp bij het identificeren van afwijkingen. Daarnaast werd FMEA gebruikt om potentiële faalpunten in de leveringsketen te elimineren. Met AI konden de grote datasets sneller en effectiever verwerkt worden. De taak van de Lean Six Sigma Black Belt was het definiëren van de juiste prompts.
Meer lezen over de DMAIC kun je HIER
2. Veranderende werkculturen en hybride werken
Sinds 2020 is hybride werken de norm geworden in veel organisaties. Daarmee is hybride werken de nummer twee voor trends lean six sigma. Dit vraagt om een nieuwe manier van procesverbetering en samenwerking op afstand. Hoe pas je tools zoals Kaizen, dagstarts en Gemba Walks aan aan deze realiteit? Digitale whiteboards en online meetings vervangen fysieke bijeenkomsten en versnellen probleemoplossing. Organisaties moeten leren omgaan met veranderende communicatiestromen en tijdzones. De COVID-19-pandemie heeft aangetoond hoe cruciaal flexibele processen zijn om organisaties veerkrachtig te houden. Zeker als er krapte op de arbeidsmarkt is en mensen steeds meer een balans willen tussen werk en privé.
Praktijkvoorbeeld hybride overleggen
Een consultancybureau implementeerde digitale Kaizen-sessies. Hierdoor verbeterde de efficiëntie van projectoverleg met 30%. Ze gebruikten A3 Thinking om probleemanalyses gestructureerd vast te leggen en Value Stream Mapping (VSM) om digitale werkprocessen te stroomlijnen en verspillingen in communicatiestromen te elimineren.
Meer lezen over de VSM en de toepassing kun je HIER
3. Duurzaamheid en circulaire economie
https://greenbelt.institute/?s=wasteTrends Lean Six Sigma zonder duurzaamheid is geen compleet overzicht. Bedrijven richten zich op CO2-reductie, hergebruik en het elimineren van verspillingen. Lean Six Sigma helpt organisaties om duurzame processen te implementeren en energieverspilling te minimaliseren. Door middel van value stream mapping kunnen bedrijven analyseren waar grondstoffen verloren gaan. De focus ligt niet alleen op efficiëntie, maar ook op maatschappelijke verantwoordelijkheid. Na COVID-19 is duurzaamheid een topprioriteit geworden voor veel organisaties. Zeker met schaarste van grondstoffen en spanningen door bijvoorbeeld import tarieven.
Meer lezen over Sustainable Lean kun je HIER
Praktijkvoorbeeld: Een productiebedrijf verminderde materiaalverspilling met 25% door verbeterde processtromen en hergebruikstrategieën. Met Root Cause Analysis en het Ishikawa Diagram werden de belangrijkste bronnen van verspilling geïdentificeerd. 5S en Poka-Yoke werden ingezet om efficiënter om te gaan met materialen en fouten in hergebruik te voorkomen.
Meer lezen over Root Cause Analysis kun je HIER
4. De impact van COVID-19 op Lean Six Sigma
Trends Lean Six Sigma zonder te refereren aan Covid of Corona is een nogo. De pandemie dwong je om processen kritisch te evalueren en wendbaarder te worden. Organisaties moesten sneller schakelen, efficiënter werken en nieuwe manieren vinden om klanten te bedienen. Lean Six Sigma bleek een waardevol hulpmiddel bij het aanpassen van processen onder hoge druk. Bedrijven met een sterke verbetercultuur konden zich sneller aanpassen en effectiever reageren op de crisis. De pandemie benadrukte het belang van robuuste, flexibele en data gedreven besluitvorming.
Praktijkvoorbeeld: Een ziekenhuis gebruikte Lean Six Sigma-principes om COVID-testprocessen efficiënter te maken en wachttijden te halveren. Met Process Capability Analysis werd vastgesteld waar de grootste vertragingen zaten. Vervolgens werden Kanban en Standard Work in combinatie met 5S geïmplementeerd om de doorstroming van patiënten efficiënter te maken.
5. De rol van Lean Six Sigma in digitalisering
Organisaties digitaliseren hun processen in hoog tempo. Lean Six Sigma speelt een cruciale rol bij het verbeteren van digitale workflows en het verminderen van fouten. Door de integratie van Lean en digitale technologieën worden processen efficiënter en klantgerichter. Robotic Process Automation (RPA) automatiseert administratieve taken en verhoogt de productiviteit. De pandemie heeft de noodzaak van digitale transformatie versneld, waardoor bedrijven nu meer inzetten op data-analyse en procesverbetering.
Lezen hoe je start met RPA kun je HIER
Praktijkvoorbeeld: Een Lean Six Sigma Green Belt bij een verzekeringsmaatschappij paste Lean Six Sigma toe om hun claimsysteem te digitaliseren, waardoor verwerkingstijden met 25% verminderden. De LSSGB was door 5ST3PS opgeleid en deed dit met begeleiding voor de praktijkcertificering. SIPOC-diagrammen hielpen bij het definiëren van de processtappen, en Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) werd ingezet om risico’s bij automatisering te identificeren en te minimaliseren.
Meer lezen over praktijkcertificering kun je HIER
6. Wendbaarheid in een snel veranderende wereld
Met snelle marktveranderingen en disruptieve technologieën moeten organisaties flexibel blijven. Lean Six Sigma biedt structuur en stabiliteit, maar mag geen belemmering vormen voor snelle innovatie. Met de combinatie van Agile en Lean Six Sigma kun je zowel stabiliteit als snelheid waarborgen. Cross-functionele teams, korte iteraties en snelle feedbackloops helpen bedrijven sneller te reageren op marktveranderingen. Wendbaarheid wordt een cruciale succesfactor in de komende jaren.
Meer lezen over Agile Management kun je HIER
Praktijkvoorbeeld: Een retailketen implementeerde Lean Agile om snel op veranderende klantbehoeften te reageren en bleef concurrerend. Scrum en PDCA-cycli werden gecombineerd om snelle iteraties en continue verbeteringen te realiseren. Daarnaast werd 5 Whys gebruikt om terugkerende knelpunten in de klantervaring te identificeren.
Voorbeeld lezen van de 5 keer Waarom toepassing kun je HIER
7. Trends Lean Six Sigma: nieuwe kansen en uitdagingen
De trends lean six sigma maken de behoefte aan professionals die zijn geschoold meer dan duidelijk. Wat je leert in de opleidingen van 5ST3PS wordt steeds belangrijker.
- vermogen processen te stroomlijnen en snel te kunnen aanpassen
- data analyses kunnen uitvoeren, analyseren of toetsen
- AI-prompts maken die effectief zijn en het algoritme voeden met de relevante informatie
- lean mindset en kunnen inspelen op verandering
- procesruis van trends kunnen onderscheiden, symptomen van grondoorzaken