Search
Close this search box.

Theory of Constraints uitleg

Theory of Constraints uitleg

Je kent wel het spreekwoord dat de zwakste schakel de kracht van de ketting bepaalt. Je zult zien dat dit de kern is van de Theory of Constraints uitleg. ToC wat de afkorting is, is bedacht door Eliyahu Goldratt. In dit artikel lees je over Goldratt, zijn bestsellers, de theorie, de relatie naar Lean en hoe je dat praktisch toepast. De ToC is onderdeel van de Body of Knowledge voor zowel de Lean opleidingen als de Lean Six Sigma opleidingen van 5ST3PS.

De geestelijk vader van Theory of Constraints Eliyahu Goldratt

De geestelijk vader van vrij vertaald beperkingen theorie werd in 1947 geboren in Israël (overleden 2011) en studeerde Natuurkunde. Een leuk experiment wat je zelf kunt uitvoeren is om te kijken hoe snel je water uit een fles krijgt. Uiteindelijk bepaalt namelijk de flessenhals de snelheid. Wat Goldratt deed was dit soort principes toepassen op processen. Als je het hebt over de bottleneck, dan heb je het over de schakel die de doorlooptijd van het proces bepaalt.

Goldratt koos ervoor om zijn werk in roman vorm te publiceren. Als je boeken zoekt om te lezen, dan zijn 3 boeken die je op het lijstje kunt plaatsen.

Het Doel of The Goal

Het is geen Toeval of It’s not Luck

De Zwakste Schakel of Critical Chain

Theorie van de zwakste schakel

Als je boodschappen doet op de ouderwetse manier, moet je bij de kassa afrekenen. Je zult strategisch kiezen in welke rij je gaat staan. Alleen dan ben je afhankelijk van hoeveel boodschappen ieder heeft. Hoe snel of juist langzaam het reactie vermogen van de klant of de kassa medewerker is. Of dat er iets misgaat.

In elk proces heb je een schakel die de doorlooptijd bepaalt voor de rest. Bijvoorbeeld bij de kassa’s is het makkelijkst om als het druk is kassa’s te openen. Maar dat kost geld en op een gegeven moment zijn alle kassa’s bezet en heb je nog steeds een wachtrij.

En om nu de boel te verbouwen zodat je nog meer kassa’s kunt plaatsen, schiet niet op. Straks bestaat jouw hele winkel alleen uit kassa’s. Dus een welbekend Lean principe is dat je capaciteitsproblemen niet oplost door eer capaciteit bij te plaatsen. Daarover lees je zo meer.

Volgens Goldratt moest je je concentreren op de zwakste schakel in het proces en die optimaliseren. En ga je pas capaciteit uitbreiden als je jouw ‘zwakste’ schakel volledig hebt geoptimaliseerd. Dat is heel kernachtig samengevat de theorie van de zwakste schakel of critical chain.

Wat is de relatie naar Lean?

Zoals je weet gaat Lean over slimmer werken. En niet harder. Dus niet meer mensen en machines erbij. In de theorie zoals die is beschreven in Lean Thinking van Womack en Jones kijk je waar welke verspillingen of waste ontstaan en hoe je die elimineert. In Flow stem je de processtappen op elkaar af. Daar zie je een overeenkomst met ToC. Daarin kijk je waar in het proces de bottleneck ontstaat en daarop stem je de rest van het proces af. Als je dat namelijk niet doet, krijg je vanzelf ophopingen.

Meer over hoe je tot een perfect proces komt lees je HIER

FOCUS

Toen Goldratt werd gevraagd of hij in 1 zin zijn theorie kon samenvatten, gaf hij een gevat antwoord. In 1 woord, Focus. Meer uitgebreid hebben we het over Process of On-Going Improvement afgekort POOGI. Hoe doe je dat? In 5 stappen leggen we je dat uit.

  1. Je identificeert de beperking, zoek uit waar de bottleneck zit
  2. Je benut de bottleneck, oftewel je optimaliseert met bestaande capaciteit
  3. Je maakt het proces ondergeschikt aan de bottleneck
  4. Je voegt langzaamaan capaciteit toe
  5. Je voorkomt dat jouw proces vertraagt en je niet kunt voldoen aan de vraag

Dat zijn op hoofdlijnen de praktische stappen. In het boek Lean Six Sigma van Noordhoff uitgevers lees je deze stappen samengevat als identificeren, exploiteren, aanpassen, capaciteit opvoeren en herhalen. De auteur van dit boek,  wat wordt gebruikt in HBO-opleidingen en Universiteiten is tevens de hoofdtrainer van onze opleidingen.

In de opleidingen van 5ST3PS zowel voor de Lean Green Belt, de Lean Black Belt, de Lean Six Sigma Green Belt als de Lean Six Sigma Black Belt hebben we een processimulatie waarin we dit praktisch oefenen. Zo zie je hoe je zelf praktisch een proces verbetert door de theorie van de zwakste schakel toe te passen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden