Sustainable Lean

Sustainable Lean

Met stikstof problemen, opwarming, vervuiling moet je als bedrijf en individu je bewust zijn van jouw impact. Lean ken je als een manier om verspillingen tegen te gaan. Ontwikkelingen zijn Lean Green en Sustainable Green. Met Lean Green focus je je meer op de effecten op grond- en hulpstoffen. Met Sustainable Green kijk je meer naar de duurzaamheid.

Voorbeelden van Lean Green Practices zijn reductie van het gebruik van water, grondstoffen, energie en gassen zoals kooldioxide en methaan. Voorbeelden van Sustainable Green Practices zijn elektrische en brandstofcel aandrijvingen, elektrochemische en thermische opslag van energie, bio-plastics en composietmaterialen.

Lean Productie houdt zich van oorsprong bezig met verspillingen. Of beter gezegd hoe je de verspillingen liefst elimineert of als het niet anders kan reduceert 

Je ziet dus dat er best veel veel overeenkomsten zijn tussen de doelen om Green, Sustainable en Lean te zijn. In dit artikel meer over de aspecten voor een sustainability strategie met praktische voorbeelden.

Meer lezen over de 7 verspillingen in Lean en hoe ermee om te gaan? Ga naar deze longread. 

Green en Lean

Je ziet het soms wel op vrachtwagen Lean and Green. Vooral als je dit op een diesel vrachtwagen ziet. Klopt toch niet helemaal. Met Lean kijk je naar wat waarde toevoegt. En alles wat geen waarde toevoegt is een verspilling of waste. Dus vervuiling of overconsumptie zijn bij uitstek niet Lean. Deze laatste 2 kun je rekenen tot het vakgebied van Green. Alles wat een aanslag is op onze natuurlijke grond-en hulpstoffen en het milieu is Niet Green. En eigenlijk ook niet Lean.

Hoe moet je dat dan zien? Een simpel voorbeeld is drinkwater. Schoon water is een schaars goed. Vanuit dat aspect is het vreemd dat we drinkwater gebruiken om de schoonmaak te doen. Of zelfs zoiets simpels als een telefoonoplader. Met alle verschillende maten en modellen is de oplader onderdeel van de aanschaf. Als je dit ontkoppelt door te werken met een universele oplader, heb je alleen nog de telefoon.

De vraag die je vanuit Lean stelt is of iets waarde toevoegt. En de vraag vanuit Green is of het duurzaam is. Deze 2 gaan hand in hand.

Sustainable Lean

Duurzaam en sustainable liggen in elkaars verlengde. De vraag is alleen of het duurzaam is als je veel met het vliegtuig reist en ter compensatie wat bomen plant. De vraag is dan of je echt met dat vliegtuig moet. Of dat je echt met de auto moet. Tijdens de Covid-pandemie was noodgedwongen thuis werken de norm geworden. Nu we uit de pandemie zijn, zie je dat de wegen tijdens de spits weer volstromen en werkgevers spelen met flexdagen en kantoordagen. Ook hier geldt dat als je thuis de waarde toevoegt waarvoor de werkgever je betaalt, het onnodig is om heen en weer te gaan. Sociale interactie is meer dan elkaar fysiek zien, als dat een argument is voor de kantoordagen.

Praktisch betekent dit dat als je een Lean Sustainability strategie hanteert, je 3 vragen aan jezelf stelt.

    1. Voegt dit waarde toe?
    2. Is dit duurzaam?
    3. Wat is het lange termijn effect?

Een simpel voorbeeld

In ons voorbeeld nemen we diploma’s. Een diploma is een bewijs van afsluiting van een opleiding of een bewijs van het beheersen van leerstof en/of praktische ervaring (bron Wikipedia). Diploma’s of certificaten worden niet zomaar uitgeprint, maar moeten gedrukt op op zwaar 350 grams papier. Verder worden ze voor de duurzaamheid vaak geplastificeerd of in een lijstje gedaan van hout en glas en soms kunststof. Zie je hoeveel grondstoffen en hulpstoffen je al nodig hebt?

Een simpele oplossing is om alleen nog te werken met ecertificates. Dat is al een stap in de goede richting. Alleen heb je mensen die ze dan gaan uitprinten en als bijlage sturen voor bijvoorbeeld een sollicitatie. Tenzij als dit ook weer online kan worden gedaan dan kunnen de PDFs worden geupload. Moet je alleen geen werkgever hebben die dan nog graag een papieren personeelsdossier wil en alles uitprint.

Maar wat is nu echt duurzaam? Uiteindelijk gaat het om verifiëren en controleren. Als je bijvoorbeeld een Lean Six Sigma Green Belt of een Lean Six Sigma Black Belt bent, is de vraag of jouw certificaat echt iets voorstelt. Er zijn organisaties waar intern een opleiding wordt verzorgd en aan het einde krijgt men een certificaat. Of als men een project heeft afgerond. En soms zie je dat een examen wordt gemaakt die dan door de docent zelf wordt nagekeken.

Duurzaam is dan dat je iets hebt wat echt waarde heeft net zoals geld. Dat kan dan zijn door een centrale instantie of door gebruikers onderling waarbij een algoritme informatie verzamelt en opslaat. Voor de LSS certificaten is een centrale instantie ILSSI of ASQ, terwijl je met algoritme het certificaat koppelt aan een NFT (non-fungible token).

Als je alle certificaten en diploma’s zou koppelen aan een individu, dan heb je geen CV’s meer maar stukjes code. Dan kun je ook een sollicitatie proces veel efficiënter en effectiever inrichten. En zelfs zuiverder, want een naam zegt niets over iemands kwalificaties en door te werken met een algoritme haal je de bias uit de procedure. Dit is een voorbeeld van hoe je door met een Lean, Green en Sustainable blik kunt kijken naar een probleem en de oplossing die je genereert.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden