Search
Close this search box.

Standard operating procedure template

Standard operating procedure template

Hoe maak je met een standard operating procedure template een goede instructie voor de werkvloer? Op de Gemba wat Japans is voor de plaats waar de waarde wordt toegevoegd, wacht je niet op lange verhalen. Met een Standard Operating Procedure afgekort SOP breng je de belangrijkste aandachtspunten in kaart. Maar waarop moet je letten?

Zorg ervoor dat je concreet bent met wat je wilt. Met een SOP wil je wat vertellen aan degene die iets doet. Op welke manier moet je iets doen. Waarop moet je letten? Daarbij pas je jouw taal aan op de ontvanger. Verder probeer je alles zoveel mogelijk visueel te maken. En hoe minder woorden je nodig hebt voor jouw boodschap, hoe beter.

Hoe weet je dat jouw SOP goed goed is?

Een goede toets is om de SOP aan de meest onervaren medewerker te geven. Als je dan ziet dat die dan zonder verdere uitleg doet wat de bedoeling is, dan heb je een goede SOP geschreven. Als degene veel vragen heeft of erger alles verkeerd doet, dan moet je nog eens naar de tekentafel.

Hoe documenteer je een Standard Operating Procedure?

In Lean geldt dat je alles zoveel mogelijk visueel wilt hebben. Hoe minder woorden hoe beter. Visueel management is de kunst van het weglaten. Het implementeren van wat vanzelfsprekend is gaat meestal niet vanzelf. Een long read hierover vind je hier.

Wat zijn vaste onderdelen in het template?

Bij 5ST3PS stellen we een template beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met de SOP. Zowel de Green Belt als de Black Belt is in staat om deze met hulp van de Subject Matter Experts te schrijven. Onderdelen die altijd terugkomen zijn het doel, de scope, de randvoorwaarden, verantwoordelijkheden, de procedure zelf en de referenties. Verder ondersteuning door visueel materiaal.

Zelf aan de slag? Benader ons via ons contactformulier of via info@5st3ps.nl

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden