Search
Close this search box.

Six Sigma Experiment

Six Sigma Experiment

Een experiment ken je misschien wel als een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld een Lean Six Sigma Black Belt opleiding. Behalve verbeteren kun je met Lean en Six Sigma ook van te voren processen in 1 keer goed inrichten. In dit artikel lees je meer over experimenten in Six Sigma. Experimenten zijn onderdeel van Design for Six Sigma. Meer lezen over deze methode voor innoveren lees je in deze longread. 

Wat is een experiment?

Als je geen data hebt, kun je wachten op data of ze zelf genereren. Alleen als je zomaar wat data verzamelt, ben je niet goed bezig. Je moet rekening houden met wat spelregels zodat je de goede conclusies trekt. Je hebt het over begrippen zoals validiteit en betrouwbaarheid. In de basis onderzoek je de relaties tussen inputfactoren en het effect. Het effect kun je concreet maken met de Critical-to-Quality.

Als je bijvoorbeeld isolatieplaten maakt, moeten deze een bepaalde robuustheid hebben (effect). En heb je de grondstoffen die op een bepaalde manier verwerkt worden. Je kunt de mix van de grondstoffen en de manier hoe ze verwerkt worden onderdeel maken van een experiment. Vragen die je dan kunt stellen zijn:

  • Welke is de optimale samenstelling?
  • Wat is de optimale droogtijd?
  • Wat is de beste temperatuur voor de verwerking?

Opzetten van six sigma experiment

In zowel de klassikale LSSBB opleiding als de elearning van 5ST3PS leer je welke experimenten je kunt toepassen en hoe je dat praktisch aanpakt. Zo is een veel gebruikt experiment het Factorial Design waarbij je met een beperkte set onderzoekt of je relaties tussen de inputs en de output kunt verklaren. Dat doe je dan volgens een wetenschappelijk gevalideerde methode om te voorkomen dat je verkeerde conclusies trekt.

Voordat je een experiment opzet, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat wil ik toetsen?
  • Hoe ga ik de data verzamelen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat het proces goed verloopt?
  • Hoe voorkom ik dat ik verkeerde conclusies trek?

Naast de klassieke designs of experiment heb je ook de quasi-experimenten die je meer vrijheid geven in de uitvoer.

Quasi-experimenten

Een  mooi voorbeeld van een quasi-experiment is het blindelings proeven van cola. Je hoeft dan geen wetenschapper te zijn om te bepalen welke cola iemand die blind proeft lekkerder vindt. Deze techniek kun je bijvoorbeeld ook toepassen als je geen data hebt om bijvoorbeeld een onderscheid te maken. Als je bijvoorbeeld 2 toeleveranciers hebt en je hebt verder geen data, kun je een semi-experiment opzetten.

Dan heb je vervolgens Six Sigma nodig om verschillen op de goede manier te interpreteren. Je kunt misschien wel gemiddeld een verschil hebben, de vraag is in hoeverre dat dan significant is. Een praktisch voorbeeld over het verschil tussen broden vind je in de longread.

Lees hier hoe je eenvoudig verschillen vaststelt. 

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden