Alle blogsScrum

Scrum Master – Een Goede Projectmanager is Niet Meteen Een Goede Scrum Master

By 15 september 2019november 17th, 2020Geen Reacties
Scrum Master projectmanager

Een goede projectmanager is niet automatisch een goede Scrum Master. De verschillen zijn echt essentieel. Waar de Projectmanager coƶrdineert en controleert, coacht en faciliteert de Scrum Master.

Als organisaties overschakelen naar werken met Scrum, dan zie je vaak dat de oude projectmanager opeens Scrum Master wordt. Dat is niet erg, maar de voormalig projectmanager moet zich wel realiseren dat er nu een andere rol van hem/haar gevraagd wordt. Een veelvoorkomende fout is dat de nieuwbakken Scrum Master zich nog steeds als projectmanager gedraagt, maar dat nu doet onder de titel Scrum Master.

In dit artikel bespreek ik de verschillen tussen een goede projectmanager en een goede Scrum Master. Wil je weten welke fouten nog meer veel worden gemaakt door Scrum Masters? Lees dan dit artikel.

Een goede projectmanager

Een projectmanager is verantwoordelijk voor een project en wordt dan ook door de directie aangesproken op het resultaat. De manager stuurt het team aan zodat het project goed loopt. Belangrijke eigenschappen zijn daarbij het overzicht houden; een projectmanager vraagt of een taak al afgerond is. En als een medewerker ergens tegenaan loopt dan biedt de manager een oplossing.

Zo gaat het in veel organisaties en daar is niks mis mee. Dit is de traditionele manier van werken waar veel mensen goed bekend mee zijn. Een goede projectmanager zorgt er voor dat het project goed loopt en daar zijn vaardigheden voor nodig: mensen aansturen, voortgang in de gaten houden, rapporteren aan de directie, enzovoort. Waar het nu om gaat, is dat deze manier van werken heel erg verschilt van het werk al Scrum Master.

Een goede Scrum Master

Het belangrijkste verschil is dat een Scrum Master geen manager is, maar een dienend leider. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar je moet een Scrum Master meer zien als een coach. De Scrum Master stuurt geen mensen aan, maar coacht ze in het werken volgens Scrum. Waar een projectmanager direct een oplossing voor een probleem aanreikt, moet de Scrum Master medewerkers helpen om zelf het probleem op te lossen. Een manier om dit te doen is met Scaffolding.

Een ander belangrijk verschil is dat de Scrum Master niet verantwoordelijk is voor het resultaat van het Scrum Team. Het team levert zelf op en presenteert hun resultaten. De Scrum Master is dan ook niet bezig met het aansturen van medewerkers, maar stelt ze in staat om hun werk goed te doen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals de dagstart en een Scrum Board. Lees meer over de taken van een Scrum Master in dit artikel.

Kortom: een Scrum Master is geen baas, maar een coach. Dit vraagt dus om een andere benadering, zeker voor een voormalig projectmanager. Aangezien de Scrum Master een coach is, is hij/zij verantwoordelijk voor de manier van werken en niet voor het resultaat.

Zelf leren?

Wil je zelf Scrum Master worden of je kennis opfrissen? Volg dan onze opleiding tot Scrum Master. Tijdens onze opleiding maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien hebben wij een database met honderden oefenvragen, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het officiƫle PSM examen!

Meer info?

Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met info@5st3ps.nl.

Scrum Master

Laat een reactie achter