Search
Close this search box.

QUICK RESPONSE MANUFACTURING QRM EN LEAN

Quick response manufacturing QRM en Lean kom je tegen als je processen in de maakindustrie verbetert. Lean ken je van de verspillingen en de 5 stappen naar perfectie. Meer kun je daarover trouwens lezen in de longread Lean model in 5 stappen naar perfectie. In dit artikel willen we het hebben over een andere methode die je steeds vaker hoort. Quick response manufacturing of QRM.

QRM, TPM EN LEAN: ZOEK DE VERSCHILLEN

QRM focust zich net zoals Lean op het verkorten van doorlooptijden. Zover niets nieuws onder de zon. Wat is dan het verschil tussen Lean en QRM? Dat verschil zie je terug in hoe de hele organisatie zich bezig houdt met de vraag hoe je de doorlooptijden verkort. Dat zie je niet alleen terug in de productie, maar ook in de ontwikkeltijd.

In Lean concentreer je je meestal op reeds ontwikkelde producten. Met QRM betrek je de totale doorlooptijd inclusief de ontwikkeling. Dit is ook een belangrijk verschil met Total Productive Maintenance of TPM. Met TPM ben je ermee bezig om de lijn steeds beter en steeds efficiënter en effectiever te maken. Een centraal begrip is de OEE oftewel de Overall Equipment Effectiveness. Meer over TPM en OEE kun je lezen in de longread met gratis template om zelf mee aan de slag te gaan.

OORSPRONG VAN QRM

Waar Lean en TPM hun oorsprong vinden in automotive, zie je dat de basis voor QRM logistiek is. Hoe zorg je ervoor dat als je een vraag krijgt, je zo snel mogelijk alles instelt op het juiste moment, de juiste plaats en de juiste handeling? In de auto industrie heb je te maken met hoge volumes. Als je vanuit de logistiek kijkt en niet vanuit de productie lijn, maakt het niet zoveel uit wat je maakt. Daarom ervaar je dat QRM heel erg toepasbaar is voor lage volumes en hoge product variaties.

OVEREENKOMSTEN TUSSEN QRM, TPM EN LEAN

De overeenkomsten tussen QRM, TPM en Lean zijn dat ze zich allemaal concentreren op het verhogen van de waarde toevoeging en het elimineren van verspillingen.

In Lean kennen we de 5 stappen aan de ene kant en continu verbeteren aan de andere kant om zo doorlopend het proces steeds beter te maken. Begrippen zijn onder andere Value Stream MappingGemba walkVisueel Management en Kaizen.

In TPM ben je doorlopend bezig om de effectiviteit en de efficiency van jouw productielijn te verbeteren. Hierbij kijk je naar onder andere naar stilstand, onderhoud en de kwaliteit van de producten. TPM is populair voor organisaties die het keurmerk World Class Excellence WCE willen verwerven. Dat wil zeggen dat je in 85% van de tijd in staat bent waarde toe te voegen voor de klant.

Lean gaat meer uit van een systeem benadering en TPM focust zich op de primaire productie en ondersteuning. Meer kun je lezen in de longread World Class Excellence valkuilen voor implementeren. 

In QRM focus je je op het verkorten van de doorlooptijden van bestelling tot aan verwerking. Uiteraard ken je het just-in-time principe of JIT uit Lean en het Toyota Productie Systeem. In JIT manufacturing zorg je ervoor dat de materialen die je nodig hebt, beschikbaar zijn op het moment dat je ze verwerkt. In QRM ga je een stapje verder door de keten uit te breiden naar onder andere het inkoop en ontwikkelproces.

HOE PAK JE QRM AAN?

Centraal in de QRM aanpak is de Manufacturing Critical Path Time (MCT). Deze is leidend voor de hele besturing. Hierbij zorg je ervoor dat de hele keten is ingesteld op het minimaliseren van de wachttijden tussen schakels. Zowel de werkvloer als het management als de ketenpartners. QRM kan een goede korte termijn oplossing zijn om processen te versnellen. Op de langere termijn zul je als organisatie de hele omslag in denken moeten maken. De Lean aanpak in combinatie met de Toyota filosofie is dan de beste weg naar duurzaam resultaat.

In de Black Belt opleiding bij 5ST3PS leer je hoe je de organisatie hierop inricht. Meer lezen over de Lean Six Sigma Black Belt doe je hier. Meer lezen over de Lean Black Belt doe je hier.

Zelf bepalen welke aanpak op de korte termijn het meeste past? Download dan onze beslisboom door onderstaand formulier in te vullen.

Aanvraagformulier template gage R&R (old)

Brochure downloaden

Brochure downloaden