Search
Close this search box.

Probleemdefinitie Lean Six Sigma

Probleemdefinitie Lean Six Sigma

Probleemdefinitie Lean Six Sigma is de cruciale eerste stap voor procesverbetering. Als je Lean Six Sigma-methodologie wilt gebruiken om procesverbetering te realiseren, begrijp je waarschijnlijk al dat een duidelijke probleemdefinitie essentieel is voor succes. De gestructureerde methode voor procesverbetering is trouwens de DMAIC. Hierbij staat de D voor Define of Definitie. In dit artikel lees je meer over probleemdefinitie Lean Six Sigma en hoe je dit aanpakt. Meer lezen over Lean Six Sigma kun je trouwens op bij www.BlackBelt.Institute  

Waarom is probleemdefinitie belangrijk in Lean Six Sigma?

Een solide probleemdefinitie vormt de basis voor een succesvol Lean Six Sigma-project. Het stelt je als Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt in staat om je inspanningen te richten op de kern van het probleem. Zo kun je tijd en middelen efficiënt gebruiken. Bovendien helpt een goede probleemdefinitie bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van het probleem. Zo voorkom je symptoombestrijding.

Bij Lean Six Sigma draait alles om het realiseren van meetbare verbeteringen. Een heldere probleemdefinitie maakt het mogelijk om meetbare doelen te stellen voor procesverbetering en biedt een basis voor het evalueren van de voortgang en het behalen van resultaten. Het helpt je bij het opbouwen van een gemeenschappelijk begrip van het probleem binnen het projectteam. Verder vergroot je de betrokkenheid en steun van belanghebbenden en stakeholders. Zelf een stakeholder analyse toepassen? Ga naar deze pagina.

Hoe voer je effectieve probleemdefinitie uit in Lean Six Sigma?

Effectieve probleemdefinitie begint met observatie en gegevensverzameling. Als je het proces te observeert en gegevens verzamelt, zie je afwijkingen vanuit zowel het proces als de data. Zo krijg je een beter beeld en voorkom je inschattingsfouten. Hierbij moet je symptomen onderscheiden van de werkelijke oorzaken en daar zit voor jou als Green Belt of Black Belt de uitdaging. Dan maakt het niet zoveel uit of je dat doet als LSSGB of LSSBB of als Lean Green Belt LGB of Lean Black Belt LBB.  De omgeving ziet vaak het symptoom en denkt op basis van ervaring of gevoel al te weten wat het probleem is en de grondoorzaak. Door technieken zoals 5 keer Waarom of 5W  word je gedwongen na te denken over wat nu het werkelijke probleem is.

Wat doe je als meerdere problemen spelen?

Je kunt niet alle problemen tegelijk oplossen. Met een Pareto analyse kun je een rangschikking maken als je twijfelt welk probleem je met Lean Six Sigma als eerste wilt oplossen. Het belangrijkste is dat je helder hebt wat nu werkelijk kritisch is voor het probleem. Met een Critical-to-Quality CTQ heb je meetbaar wat je verbetert. Meer lezen en een gratis template kun je op deze pagina vinden.

Ten slotte is het belangrijk om SMART-doelen (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) op te stellen die aansluiten bij de probleemdefinitie. Deze doelen vormen de richtlijnen voor het verbeteringsproces en bieden een meetbare manier om succes te evalueren.

Het proces van probleemdefinitie vereist vaak iteratieve en collaboratieve inspanningen. Een multidisciplinair team, inclusief medewerkers van verschillende disciplines, kan betrokken worden om een grondige probleemanalyse te garanderen. In de opleidingen van 5ST3PS staan we uitgebreid stil hoe je zelf een goed verbeterproject opstart en met praktijkbegeleiding ondersteunen we je daarbij. Zowel voor de klassikale opleidingen als de voordelige elearnings. 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden