Search
Close this search box.

praktijkcasus industrie lean six sigma

bij 5ST3PS leren we hoe je zelf jouw organisatie verbetert en als je hulp wilt, helpen we je daarbij. Onze consultants hebben heel veel ervaring met het makkelijker, beter, sneller en goedkoper maken van processen. Dat leer je allemaal in de Lean en Lean Six Sigma opleidingen. In de praktijkcasus industrie lean six sigma gaan we in op de toepassing van onze Black Belts in een fabriek.

Veel voorkomende problemen in de maakindustrie

In de maakindustrie zie je bij uitstek hoe de verwerking van inputs leidt tot een output. Dat is de kern van procesmatig werken. En dan zie je vanzelf verspillingen ontstaan. Wachten op materialen. Niet de juiste materialen hebben. Je als medewerker kapot zoeken naar spullen. Niet de juiste spullen bij de hand hebben. Of dat je niet de juiste grondstoffen hebt.

Om maar te zwijgen van alle materialen en tussenproducten die heen en weer gaan. En als je naar de opslag kijkt van een fabriek zie je snelle doorlooptijden als ze het op de Lean manier georganiseerd hebben. Of je ziet spullen waarvan je de stof kunt afhalen.

Wil je de samenvatting van Lean lezen in minder dan 5 minuten? Ga dan naar https://blackbelt.institute/lean/ 

Praktijkcasus industrie Lean Six Sigma

Bij 5ST3PS komen we regelmatig in maakomgevingen en in onze opleidingen zie je veel voorbeelden voorbij komen. Zowel in onze klassikale opleidingen als onze elearnings. In de fabriek waar deze casus over gaat, zag je duidelijk hoe de fabriek door de jaren gegroeid was. Ontstaan als een lokale bakkerij gingen de eigenaren op een gegeven moment uitbreiden en zich concentreren op de halffabricaten. Alleen zag je al tijdens de rondleiding dat het bedrijfsterrein een lappendeken was van gebouwen. Verder moest je in sommige gevallen de openbare weg over te steken.

Nu kun je heel makkelijk zeggen, Ga verhuizen, maar dat was hier geen optie. Dus we gingen ons concentreren op de verplaatsingen en bewegingen op het terrein. In de time and motion study bleek dat medewerkers meer dan de helft van de tijd bezig waren met spullen schuiven. In een time and motion study breng je tijden en bewegingen in kaart. Door de film terug te draaien ga je samen met de medewerkers verspillingen of waste identificeren.

Een andere tool die je voor hetzelfde doel kunt toepassen is de Gemba walk. De Gemba staat symbool voor de plek waar de waarde wordt toegevoegd. En dat is niet de directiekamer, maar de werkvloer. In Lean staat de werkvloer centraal en moeten besluiten gedragen worden door werkvloer en management. Dit principe kennen we als Nemawashi  en staat symbool voor de filosofie achter het Toyota Productie Systeem.

Zowel de Lean Green Belt als de Lean Black Belt passen als geen ander deze principes toe die niet alleen Toyota hebben groot gemaakt.

Meer lezen over de koppeling van Lean Management en Wetenschap kun je HIER

Dus samengevat zag je bij deze fabriek heel duidelijk dat de verspillingen een probleem waren. Transport, veel bewegingen, veel inventaris, veel fouten en ongemotiveerde mensen die zich niet gehoord voelden.

werkvloer centraal

In Lean faciliteer je de mensen in het proces om zelf problemen op te lossen. Maar om te voorkomen dat het een janboel wordt, zijn Lean en ook Lean Six Sigma probleem gestuurde methoden. Dat betekent dat je problemen oplost die daadwerkelijk een probleem zijn. Nu de medewerkers na de time and motion study en de gemba walk zelf zagen dat ze niet handig alles georganiseerd hadden, was de volgende stap een 5S implementatie.

Hierbij werd je als medewerker geactiveerd om in 5 stappen de Gemba beter te organiseren en steeds beter te maken. In de eerste 3 stappen gingen we samen de basis op orde zetten volgens Seiri, Seiton en Seiso. Die zou je kunnen vertalen als Sorteren, Schikken en Schoonmaken. Daarna is het zaak om de doorbraak op de Critical to Quality of CTQ te bereiken met een verbetertraject.

Zelf een CTQ samenstellen met een gratis template? Ga hiernaartoe

Verbeterproject

Nu je de basis op orde hebt, kun je gericht werken aan het verbeteren van in ons geval de doorlooptijd. Nu zul je misschien denken, was het doel dan niet het elimineren van de verspillingen? Dat klopt, maar boter bij de vis. Met kortere doorlooptijden kun je eerder leveren aan de klant. Heb je minder kosten. Verder is er een verband tussen de doorlooptijd en de kwaliteit.

Door Value Stream Mapping konden we processtappen stroomlijnen en verbeteren. De vorm die we kozen was de A3. Door alles op letterlijk een A3 papier bij te houden en op een centrale plaats te hangen, kon iedereen zien wat we deden. Je zag mensen die niet direct betrokken waren, stil staan en vragen stellen. Met de voortgang op de resultaten zag je dat de belangstelling toenam en kregen we ambassadeurs.

Six Sigma

Tools zoals de VSM, Gemba walk, 5S en Time and Motion studies zijn typische tools die veel worden gebruikt in Lean trajecten. Alleen was dit een Lean Six Sigma traject. We begonnen weliswaar met Lean, maar door de data die we verzamelden zagen we kans om dieper liggende grondoorzaken te identificeren. Door de tools van Six Sigma toe te passen konden we relaties leggen tussen mogelijke veroorzakers en de lange doorlooptijden.

Meer lezen over hoe je Six Sigma toepast voor het achterhalen van dieper liggende grondoorzaken? Ga naar deze longread. 

Resultaten Lean Six Sigma Verbetertraject

Samen met de werkvloer en ondersteund door het management hebben we mooie resultaten bereikt in deze praktijkcasus industrie lean six sigma. De doorlooptijden zijn verkort met 25%. Voor een verdere vermindering zou je moeten verbouwen of verhuizen, maar dan moet je investeren. Verder hebben we de voorraden met 20% kunnen verminderen.

Het werk stroomlijnen deden we met de inzet van visual management de dagstart en de kanban. Tenslotte ging een dedicated Black Belt die was opgeleid aan de slag met de verzamelde grondoorzaken. Al met al een mooi resultaat welke binnen 6 weken was gerealiseerd.

Brochure downloaden

Brochure downloaden