Search
Close this search box.

PPM Parts per Million

PPM Parts per Million om kwaliteit uit te drukken is de manier hoe goed of juist hoe slecht jouw proces presteert. Je ziet dat de meeste mensen liever percentages gebruiken. Dat is jammer want een percentage zegt niet zoveel over wat je als klant ervaart. 0,05% lijkt weinig, maar als het gaat om vervuiling in drinkwater dan is het al veel te veel. Als je het hebt over 30 tot 400 parts per million dan heb je veel duidelijker waar je het over hebt. PPM Parts per Million om kwaliteit uit te drukken is dan veel beter.

PPM Parts per Million en defectives

In Six Sigma heb je of 1 kans om het verkeerd te doen of meerdere kansen. Je zult een kop koffie vermoedelijk nog wel drinken als het kopje niet is voorverwarmd. Als het kopje ontbreekt drink je het waarschijnlijk niet meer. Als een kenmerk verkeerd is, dan heb je het over een defect. Als het hele product verkeerd is, heb je het over een defective. Je kunt de defectives uitdrukken als percentage van het totale aantal in een P-chart. Defects kom je behalve in Six Sigma tegen in de 7 verspillingen volgens Lean.

Partners of leveranciersmanagement

In Lean en ook Six Sigma vind je lange termijn relaties belangrijker dan korte termijn successen. Ook al zei Gordon Gekko ‘Greed is Good’, jouw lange termijn succes is afhankelijk van hoe je omgaat met jouw mensen, jouw partners en jouw omgeving. Daarom hebben we het liever over partner management en het aangaan van relaties in plaats van transacties. Maar ja vertrouwen is goed en controle is beter. Hoe doe je dat dan? Heel erg simpel door te vragen naar de procesprestatie korte termijn en de procesprestatie lange termijn.

1,5 Sigma shift

Als je een proces hebt verbeterd, dan zul je zien dat die in de tijd schuift of shift. Jij kan wel alles op orde hebben, maar je hebt een omgeving die verandert. De 1,5 Sigma shift is het verschijnsel waarmee je dit verklaart. In processen meet je dus zowel korte termijn als lange termijn. De process performance Pp gebruik je voor de korte termijn. De process capability Cp gebruik je voor de lange termijn. PPM kun je dan ook gebruiken voor wat je nu ziet, de observed performance. En voor wat je verwacht, de expected performance. Als Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt leer je beide waarden te gebruiken.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden