Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

P-chart uitleg

P-chart uitleg. Wat kun je ermee?

De P-chart is een tool uit Six Sigma. In dit artikel lees je een uitleg over de P-chart is en wat je ermee doet. Als je wilt weten hoe jouw proces het doet, kun je kijken naar de specificaties. Een voorbeeld is dat het water voor een kop koffie tussen de 88 en 92 graden moet zijn. Met een control chart of een regelkaart kun je dan heel mooi zien hoe de waarnemingen zich in de tijd gedragen.

Een control chart is gebaseerd op het gemiddelde, de waarnemingen en de control limits. Meer uitleg over de control chart vind je hier. Als je zelf wilt toepassen hebben we een handig template voor je.

Je kunt ook wat meer binair zijn. De koffie is wel of niet op temperatuur. Dan kun je voor alle koppen koffie kijken of ze wel of niet aan de specificaties voldoen. Dan kijk je hoeveel koppen koffie niet voldoen. Als iets niet voldoet, is dat een defective.

De P in P-chart staat voor proportion of verhouding. Je kijkt hoe de defectives of afkeur zich verhouden tot het totale aantal. Denk bijvoorbeeld aan gemiste calls ten opzichte van het totale aantal calls.

P-chart uitleg. Wanneer pas je de P-chart toe?

De P-chart kun je heel goed toepassen als je naar de uitval van het proces kijkt. Uiteraard is elk stuk uitval er 1 teveel. Als je kijkt naar het procesgedrag van de uitval kun je patronen in de tijd onderscheiden. Deze patronen kun je herleiden op wat er in het proces is gebeurd. Door 5 keer waarom en 2 keer hoe te vragen herleid je grondoorzaken.

P-chart in Minitab

Minitab is een programma voor Six Sigma. Regelkaarten kun je heel makkelijk maken in Minitab. Daarbij moet je kijken of je alle waarnemingen hebt of juist samples. Of dat je naar de continue CTQ kijkt of het kenmerk. De kennisbank voor Lean Six Sigma heeft alle charts op een rijtje gezet. Zowel Green Belt als Black Belts leren hoe ze proces controle kunnen toepassen.

Service processen

Statistische Proces Controle afgekort SPC kun je zowel voor productie als services gebruiken. In diensten omgevingen kan het vaak interessanter zijn te kijken naar de defectives. Door naar de uitval te krijgen, kun je grondoorzaken identificeren en wegnemen. Daarom adviseren we bij 5ST3PS om in dienstomgevingen naar de uitval te kijken.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden