Orange Belt Lean Lean Six Sigma

De Orange Belt Lean Lean Six Sigma is een opleiding die tussen de Yellow Belt en de Green Belt in zit. De Orange Belt is geen internationale titel. Internationale certificeringen zijn de Yellow Belt, de Green Belt, de Black Belt en de Master Black Belt. De Orange Belt kom je vooral in Nederland tegen als alternatief voor mensen die meer willen dan de Yellow Belt maar niet de volledige Green Belt willen doen.

Behalve de Orange Belt kun je de Blue Belt, de Purple Belt, de Grey Belt en de Money Belt tegenkomen. Voor al deze kleuren geldt dat ze niet behoren tot de internationale erkende kleuren voor certificeren. De enige kleuren zijn Geel, Groen en Zwart, waarbij Wit staat voor een basis niveau. Een White Belt training is meestal een awareness training waarin kandidaten de basisbegrippen krijgen van Lean en soms Six Sigma.

Orange Belt wat is dat

Een Yellow Belt ondersteunt in projecten en op de werkvloer. De Green Belt voert projecten uit en ondersteunt de Black Belt. Een Orange Belt zit tussen de Yellow Belt en de Green Belt in en in zo’n opleiding krijg je vaak een opgewaardeerde Yellow Belt. Dus je krijgt de lesstof van een Yellow Belt en nog wat aanvullende tools uit de Green Belt.

Lean Orange Belt

Een Orange Belt heeft dus wat extra tools gekregen uit de Green Belt om toe te passen. Dan moet je denken aan de A3, een aantal Quality Management Tools. Sommige opleidingen plaatsen als extra de leerstof tegen een bredere context van de organisatie en verbeteren. De Green Belt leert alle tools die horen bij het verbeteren van enkelvoudige processen. Een enkelvoudig proces is een proces met een duidelijk begin en eind. Als processen door elkaar lopen dan heb je meervoudige processen en kom je terecht bij de Lean Black Belt.

Lean Six Sigma Orange Belt

Als je de Lean Six Sigma Orange Belt doet, dan heb je waarschijnlijk uitleg gekregen over de DMAIC. Hoewel de DMAIC onderdeel is van de Yellow Belt, zie je dat vaak in Yellow Belt trainingen er vooral aandacht is voor de waardestroom en verspillingen. De DMAIC is de probleem oplossende structuur van Six Sigma. In de Lean Six Sigma Green Belt leer je hoe je de tools uit Six Sigma toepast in de DMAIC.

Verschil Yellow Belt Orange Belt Green Belt

De Yellow Belt in de ondersteuner voor verbeteringen. De Green Belt is de projectleider voor verbeteringen. De Orange Belt is een Yellow Belt plus of een uitgeklede Green Belt.

Orange Belt certificaat

Vaak krijg je bij een Orange Belt een deelname certificaat. Certificerende instanties zijn ILSSI, CSSC, ASQ en IASSC. Al deze instanties kennen geen Orange Belt certificering.

Bij 5ST3PS raden we aan om als je op zoek bent naar meer dan alleen ondersteunen om de Lean Green Belt te doen. De Lean Green Belt kun je klassikaal volgen in 3 dagen of in een elearning. De opleidingen van 5ST3PS zijn modulair opgebouwd zodat je makkelijk kunt opwaarderen naar een Lean Six Sigma Green Belt of zelfs een Black Belt.