Operational Excellence
Wat houdt Operational Excellence (OE) in? Wat het niet inhoudt is dat je steeds meer in steeds minder tijd met steeds minder mensen moet doen. Als je OE toepast op de goede manier betekent dit dat je uitblinkt in wat je doet. Dan heb je in jouw processen focus op het creëren van waarde en organiseer je op wat de klant nodig heeft. Je zult dit ook wel herkennen in Lean waar je waarde toevoegt op de klant.
In dit artikel lees je over OE wat het is, wat het inhoudt en hoe je het toepast. En eerst een stukje geschiedenis.
Waardestrategieën
Michael Treacy en Fred Wiersema publiceerden in 1993 een baanbrekend artikel in de Harvard Business Review HBR. Dit artikel is Customer Intimacy and other Value Disciplines. Traditioneel was je als bedrijf gefocust op verkopen. Zolang je verkoopt en de opbrengsten meer zijn dan de kosten doe je het goed. Heel simpel gezegd. Hierbij denk je na over hoe je jouw concurrenten te slim af bent of uit de markt duwt.
Met de waarde strategieën werd een extra dimensie toegevoegd aan winstoptimalisatie. De vraag is dan hoe je denkt het verschil te maken in de markt? Volgens deze theorie heb je in de basis 3 strategieën.
De eerste is dat je het beste bent in wat je doet. Dit beschrijven we als Product Leadership. Je kunt je ook heel erg richten op de klant en vanuit die relatie waarde creëren. Dat is Customer Intimacy. Tenslotte kun je excellent zijn in wat je doet en hoe je dat doet en dat is Operational Excellence.
Juran’s Quality Handbook en Operational Excellence
Joseph Juran ken je als één van de goeroes van kwaliteit naast William Edwards Deming en Philip Crosby. Juran was betrokken bij de wederopbouw van de Japanse industrie na de Tweede Wereldoorlog. Deze periode is belangrijk omdat daarin de kern ligt voor het Toyota Productie Systeem TPS en Lean zoals we dat vandaag de dag kennen.
In 1944 kwam Juran op het idee om alle ideeën over kwaliteit te bundelen in een handboek. Met als doel om Performance Excellence of Operational Excellence OpEx te bereiken. Als je een OpEx strategie hanteert word je geleid door de volgende principes:
Principe 1: Omarm kwaliteit.
Je moet begrijpen welke eigenschappen voor de klant echt onderscheidend zijn. En fouten zien als een kans om te verbeteren.
Principe 2: Superieure producten en diensten leiden tot betere financiële performance.
En om dit te bereiken moet je kwaliteit hebben georganiseerd volgens Juran’s kwaliteits trilogie. Quality Planning, Quality Control en Quality Improvement. Verder dat je niet alles hoeft te verbeteren maar alleen datgene met impact. Deze gedacht herken je terug in het Pareto principe.
Wil je een voorbeeld van het Pareto principe en een gratis template? Klik dan HIER
Hoe pas je een OpEx strategie toe?
OpEx of OpX is een strategie om doelmatig en doeltreffend processen in te richten en te managen. Dat lijkt heel erg of effectiever en efficiënter maken van processen wat je leert als Green Belt of Black Belt.
Meer lezen over het verschil tussen de Green Belt en de Black Belt doe je HIER.
Vanuit OpX kijk je verder dan alleen Lean of Six Sigma en pas je vooral de gebruikte taal aan op methoden die bekend zijn. Denk hierbij aan Agile of Scrum, Het Nieuwe Werken HNW, Industry 4.0. Zeker als een eerdere Lean Six Sigma strategie niet goed is uitgevoerd, kun je door te framen op OpX een nieuwe start geven. De methoden en tools die je feitelijk toepast in deze strategie zijn grotendeels uit Lean Manufacturing.
De eerste stap is altijd beantwoorden van Waarom en Wat wil je bereiken? En wat heb je ervoor over? Stel je hebt een fabriek waarin commercie en operatiën los van elkaar zijn georganiseerd en elk streeft naar de eigen doeloptimalisatie. Dan krijg je al veel snel problemen, omdat verkoop verkoopt wat ze kunnen en operatiën juist remmend werkt omdat ze de productielijn maximaal willen uit nutten. Om dit op te lossen zul je dan ook de wil moeten hebben om niet alleen eenmalig deze procesgang te verbeteren. Maar ook om na verbeteren te blijven sturen op deze resultaten waarbij dit concreet betekent een andere besturingsmodel. Anders ga je na verloop van tijd weer terugvallen.
In de tweede stap moet je als je een keuze hebt gemaakt de focus creëren door gerichte projecten en interventies die niet vrijblijvend zijn. Daarna kun je beginnen wat jouw volgende en derde stap is. Hierbij zit je in de driehoek van effectiviteit, efficiency en productiviteit. Door een goede analyse en aanpak zorg je dat je niet alleen lokaal verbetert, maar het hele systeem. Waar je als Lean Green Belt en Lean Six Sigma Green Belt een sterke proces focus hebt, heeft de Lean Black Belt en Lean Six Sigma Black Belt ook een sterke organisatie en ketenfocus.
Als je de processen hebt gestabiliseerd kun je in de vierde stap je concentreren op doorlooptijdverkorting. De vijfde stap wordt dan het koppelen van processen met een focus op standaardisatie en klantwaarde. Doe je dat goed dan kun je zowel Operational Excellence als Customer Intimacy optimaliseren. Dit is wat we als 5ST3PS vaak doen in organisaties die aangeven vast te lopen op kosten verlagen terwijl de klant steeds meer eisen hebben en juist maatwerk willen.