Search
Close this search box.

Lean – Wat is Lean allemaal niet?

5 aannames over Lean die niet kloppen

In mijn werk en onderzoek hoor ik allemaal aannames over Lean die ik graag wil delen en ontkrachten.

Hoeveel FTE’s kunnen we reduceren?

De aanname die ik het meest hoor, is: en hoeveel FTE’s kunnen we reduceren? FTE’s reduceren is niet het doel van Lean. Dat kun je 1 keer doen en dan is het over met de betrokkenheid van de werkvloer. Wat doen we dan met met de mensen die over zijn? Heel simpel, ze zijn niet over en komen nu toe aan het werk wat ze eerst moesten laten liggen, zoals verbeteren van de processen en als het proces goedkoper wordt, dan krijg je als je het goed vermarkt meer omzet. Als het doel is alleen reduceren, houd je uiteindelijk maar 1 medewerker en waarschijnlijk 1 klant over.

Lean is een set tools die je kunt toepassen naast andere tools en is een mooie aanvulling

Deze hoor ik heel vaak en uitslag krijg ik als mensen het hebben over dat ze Lean dan mooi in hun rugzakje kunnen stoppen. Het gaat niet om de tools, het gaat om het hele systeem. Als het systeem niet Lean is, dan kun je wel Lean tools gebruiken en lokaal resultaat boeken, de doorbraak blijft uit. Wat erger wordt, is als je mensen dan enthousiast maakt met Kaizen en VSM-sessies en tot een oplossing op papier komt en vervolgens bloedt het initiatief dood omdat er geen besluit wordt genomen of knopen worden doorgehakt.

Lean werkt alleen in Japan en voor auto’s en andere industrie. Voor service en het publieke domein gaat dit niet werken

Ook in Japan zijn bedrijven waarvoor Lean niet werkt en er zijn ook wereldwijd bedrijven waarvoor Lean niet werkt. Lean is een filosofie, een benadering en een mindset. Als je daar niet naar handelt, dan krijg je hetzelfde als iemand die op dieet is en tussen de maaltijden door eet, waarop diegene dan zegt: ‘weer een dieet wat niet werkt’. Dus als je jouw hele manier van werken niet verandert en verder doet wat je vroeger eigenlijk ook al deed, alleen nu doe je dat onder het label van Lean, dan gaat de naamswijziging en de eventuele versieringen zoals Dagstart borden, kleurcoderingen en looplijnen ook niet helpen. Trouwens in de afgelopen 20 jaar is Lean succesvol geïmplementeerd in dienstverlening, de zorg, het publieke domein en ga zo maar door, terwijl tegelijkertijd er ook legio implementaties zijn in die sectoren die niet het gewenste effect hadden. Het Hoe is uiteindelijk voor elke methode of manier van werken doorslaggevend.

Lean is van de specialisten, waarbij de werkvloer uitvoert en uiteraard wel helemaal betrokken wordt

Kern van Lean is de werkvloer en als zij het niet zelf uitdenken, krijg je het ‘not invented by me’ effect. Nu willen sommige organisaties de werkvloer ontlasten en wordt het continu verbeteren gedelegeerd naar de specialisten. Dan kan de werkvloer lekker doorwerken en de specialisten verbeteren wat er allemaal fout gaat. Maar als de specialisten het uitdenken en de werkvloer moet uitvoeren, wat doe je dan als dat niet lekker loopt? De specialist erbij halen? Of gaat de werkvloer weer terug naar de methode die ze kenden? Of erger, ze gaan hun eigen workaround verzinnen om ‘om de Lean manier van werken’ heen te werken. Vanaf de buitenkant lijkt het dan dat ze de nieuwe manier van werken geadopteerd hebben, in werkelijkheid werken ze eromheen.

We zijn helemaal Lean, iedereen is gecertificeerd en we hebben heel veel projecten lopen

Uiteraard begint het met kennis en uiteraard zul je zeker in het begin projectmatig verbeteringen moeten oppakken. Als echter mensen gecertificeerd zijn en vervolgens niet actief met de kennis aan de gang gaan, dan blijft het bij Kennen en niet bij Kunnen. En als je van alles een project maakt, dan neem je verspillingen niet vandaag weg, wat de kern is van Lean Daily Management, maar ga je jouw eigen bottleneck creëren, want alles moet projectmatig worden opgepakt.

Zelf leren?

Wil je leren hoe je Lean in de praktijk toepast? Volg dan een van onze opleidingen. Tijdens onze opleidingen maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien krijg je een internationaal erkend certificaat als je slaagt voor het examen!

Naast opleidingen, doen we ook aan advisering. Neem vrijblijvend contact op met info@5st3ps.nl of bekijk via deze link welke resultaten we in het verleden hebben geboekt.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden