Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lean Startup Methode van Eric Ries

Wanneer je de term Lean Startup voorbij hoort komen denk je wellicht gelijk aan de start van een project. Echter bedoelen we met deze term een startende onderneming. De Lean Startup is bedacht door Eric Ries, diens gelijknamige boek in 2011 is verschenen. Hierin beschrijft hij een methode die sommigen tegenwoordig wellicht kunnen linken aan methodes zoals Design Research. Ik neem je kort mee in een uitleg van de Lean Startup Methode, zodat je deze daarna hopelijk kan gaan toepassen bij je eigen onderneming.

 

Lean Startup en een reguliere startup – Wat zijn de verschillen?

De Startup van je onderneming kan een moeizaam en onzeker proces zijn. Zeker nu we in een wat onzekere periode leven rondom het Coronavirus, en veel kleine ondernemers moeite hebben om op de markt te blijven is het zaak dat je als ondernemer een stabiele start maakt aan je project. De kans dat je met je nieuwe onderneming een succesvolle start maakt wordt vergroot met de Lean Startup Methode. Bij een Lean Startup is een onderneming voorbereid op de onzekere markt waarin het terecht komt. Als kleine ondernemer experimenteer je om erachter te komen wat wel en niet werkt, waarna je gelijk de feedback van je publiek verzameld om je onderneming te verbeteren.

Hoe ga je te werk?

Bij een Lean Startup is het zaak dat je in meerdere stappen te werk gaat in plaats van in één grote stap. Je kan als beginnend ondernemer wel in een keer een enorm projectplan opstellen en een groot project op de markt willen brengen, maar zonder eerst je markt getest te hebben met kleinere projecten of prototypes is dit een enorme gok die je bedrijf de nek om kan draaien. Grootschalige projecten zouden volgens Eric Ries alleen goed zijn voor je bedrijf wanneer ze een degelijke kans van slagen hebben en ze relevant zijn voor je klanten.

Zelfs al zou je een project tot een eind weten te brengen, maar vervolgens blijkt dat de markt geen interesse heeft, dan is het project in wezen alsnog mislukt en betekent dat dat alle tijd die erin gestoken is verspilt is. In de Lean methode praten we dan over Waste. Deze waste valt te voorkomen door niet in een keer naar het einde te willen sprinten, maar door tussenstops te maken, om te horen wat de markt te zeggen heeft over het idee of product.

Samengevat

Zoals op de afbeelding te zien is, is de Lean Startup een proces wat zich herhaalt. Het is geen rechte lijn van begin naar eind. Je begint met het bouwen van een product, waarna je dit product aan je klanten laat zien voor feedback. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een prototype. Nadat de klanten het prototype hebben kunnen zien en/of testen kan jij als ondernemer vervolgens de data uit deze meting meenemen om je product of dienst te verbeteren. Nieuwe ideeën kan je gebruiken om het eerdere prototype te verbeteren en om te bouwen naar een beter product. Vervolgens herhaalt dit proces zich weer tot het moment dat het product helemaal klaar is om op de markt te zetten.

Lean Startup methode

Onderstaand een aanvraagformulier voor een wetenschappelijk artikel over de voor- en nadelen van de lean startup.

Andere blogs die je misschien interesseren:

Ben je geïnteresseerd in Agile werken of wil je leren om groepsprocessen tot een goed einde te brengen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina’s om meer te weten te komen over Agile en Scrum.

Indien je vrijblijvend advies wilt vragen dan kan dit uiteraard ook via info@5st3ps.nl

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden