Alle blogsLean

Lean startup: hoe je Lean toepast op startups

By 29 mei 2020 juli 30th, 2020 Geen Reacties

Nieuwe ideeën introduceren en opschalen is altijd lastig. Hoe begin en hoe houd je de risico’s beperkt? In zijn bestseller The Lean Startup (2011) gebruikt Eric Ries inzichten uit Lean om in een aantal logische stappen van idee tot volwassen product te komen.

De eerste stap is om tot een idee te komen waarmee je zometeen waarde toevoegt waarvoor iemand bereid is te betalen. Dat idee hoeft niet in 1 stap direct een volwassen product te zijn en dan hebben we het over een Minimum Valuable Product (MVP). Om te bepalen wie je daarvoor allemaal nodig hebt, kun je een Canvas maken.

Vervolgens is het in de basis een kwestie van uitvoeren, meten, toetsen en aanpassen. Daarvoor sta je in direct contact met de klanten omdat die als beste kunnen aangeven wat voor hun waarde heeft. Dat objectiveer je door data te gebruiken, om te voorkomen dat je op basis van onderbuik gevoelen besluiten neemt. Typische ondernemers onderscheiden zich door het hogere risico-profiel. Wat de Lean startup eigenlijk doet is met dat typische ondernemerschap ideeën genereren en Lean gebruiken om de stappen te structureren, de klant te betrekken en vooral data te gebruiken om objectief beslissingen te kunnen nemen.

Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor startups, heeft de Lean startup methode zijn weg gevonden bij grote organisaties zoals GE en zelfs Toyota heeft ermee geëxperimenteerd. Een logische verklaring zit erin dat je vrij makkelijk de inzichten uit de vijf stappen naar Lean voor verbeteren kunt toepassen op product ontwikkeling. Zie daarvoor ook https://blackbelt.institute/lean/ Door aan te sluiten op begrippen zoals MVP, Business Model Canvas, Build-Measure-Learn (BML) wordt de koppeling gemaakt naar de hedendaagse beroepspraktijk.

30 jaar na de bestseller The Machine that Changed the World wat eigenlijk het startschot was voor de introductie van Lean in de Westerse wereld, waar Toyota al jarenlange ervaring had https://blackbelt.institute/toyota-productiesysteem/ , heeft de Lean startup een nieuwe impuls gegeven voor organisaties die op zoek zijn naar beter, makkelijker, sneller en goedkoper en in dit geval meer klantwaarde te genereren. Zelf leren? Ga naar www.5st3ps.nl of kijk op https://opleidervanhetjaar.nl/winnaars-bovnl-2019/ voor de beste opleiders van Nederland.

Laat een reactie achter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij de eerste 20 modellen van het boek Modellen voor Agile werken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Subscribe

*

indicates required

 

Voornaam

*

 

Achternaam

*

 

E-mailadres

*

 

Telefoonnummer

*