Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lean Product Development

Lean Product Development

kun je ook innoveren met Lean? Het antwoord is Ja. Met Lean Product Development afgekort LPD kun je nieuwe producten, diensten en processen neerzetten. LPD heeft wat andere principes dan bijvoorbeeld Design for Six Sigma afgekort DfSS. Deze ken je als een belangrijk onderdeel van de Six Sigma. In de Lean Six Sigma Black Belt opleiding van 5ST3PS komt innoveren met data uitgebreid aan bod.

In dit artikel lees je eerst over innoveren bij Toyota. Vervolgens over Lean Product Development en hoe het is ontstaan. En dan welke de principes zijn die je toepast.

Toyota

Je kent continu verbeteren of Kaizen uit het Toyota Productie Systeem TPS. Soms kun je denken dat het hele Toyota verhaal draait om verspillingen en Muda te elimineren op de werkvloer of Gemba. Waar je je met Kaizen concentreert op bestaande processen, moet je ook innoveren. Of zelfs radicaal jouw business model veranderen. Bijvoorbeeld omdat je volledig elektrische auto’s gaat produceren.

Kaikaku is Japans voor innoveren en als je radicaal verandert spreek je over Kakushin. Deze 3, Kaizen, Kaikaku en Kakushin horen bij de levenscyclus van jouw producten en diensten. Door continu te verbeteren zorg je ervoor dat je jouw proces zo efficiënt en effectief mogelijk uitvoert. En innoveren of zelfs disruptive technologies omarmen hoort nu eenmaal bij technologische en maatschappelijke ontwikkeling.

meer kun je over Kaizen, Kaikaku en Kakushin lezen in de longread HIER

Alleen welke tools pas je dan toe voor Kaikaku?

Kaikaku

Innoveren bij Toyota is omgaan met paradoxen. Aan de ene kant heb je te maken met een productielijn die je wilt stoppen. Een belangrijk principe is dat je niet toestaat dat iets fout door gaat naar de volgende schakel.  Dit principe ken je als je de Green Belt of Black Belt hebt gedaan als Jidoka. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een Andon gebruiken. Beter is jouw proces zodanig te ontwerpen dat de fout niet gemaakt kan worden, Poka Yoke.

Lezen over Poka Yoke en hoe je in Six Sigma het proces controleert kun je HIER

Dus aan de ene kant ben je heel erg ermee bezig om het proces vast te zetten. Aan de andere kant train je de ontwikkelaars dat ze continu een nieuwe norm zetten. En als je die niet door verbeteren bereikt, dan door te innoveren. Oftewel het is nooit goed, terwijl je wel een oplossing standaardiseert. Dit zijn dan ook de paradoxen in Kaikaku.

Hierbij volg je elke keer de ontwikkelcyclus die bestaat uit 4 stappen. Je genereert data (1), je begrijpt de mogelijkheden en kansen (2), je verkent de ontwerp ruimte die je hebt (3), je neemt een besluit (4). En weer opnieuw.

John Krafcik introduceerde het begrip Lean. En Lean werd groot door de bestsellers The Machine that Changed the World en Lean Thinking. Lean is niet hetzelfde als het Toyota Productie Systeem en met de lessen van onder andere Krafcik vind je de basis voor Lean Product Development.

Meer lezen over de oorspronkelijk theorie van John Krafcik die de basis is van Lean zoals we dat nu kennen kun je in de longread. 

Lean Product Development

Hoe zorg je ervoor dat je een mindset hebt zodat je op een Lean manier nieuwe producten en processen neerzet?

In de eerste plaats plaats je de mensen centraal in de ontwikkeling. Technologie is niet leidend, maar ondersteunend aan mensen in processen die iets maken wat waarde heeft. Voor de klanten. En daarmee heb je de 2 belangrijkste groepen te pakken. Hoewel Critical-to-Quality CTQ een begrip is wat vooral in Six Sigma wordt gebruikt, kun je hiermee de waarde duiden. En met de Voice of the Customer VoC de klant beter begrijpen.

In de tweede plaats faciliteer je werken in teams. Je kent wellicht al de Quality Circles als basis van team werken bij Toyota. Samen delen is samen vermenigvuldigen. En je bent veel innovatiever als je in een team werkt dan als je alleen bent.

Eerst denken dan doen. Een derde principe waarmee je een LPD mindset krijgt. Maar dat faciliteer je wel zodat je niet eindeloze discussies krijgt. Of oplossingen voor alles behalve het probleem. Zowel de Lean Black Belt of Lean Sensei en de Lean Six Sigma Black Belt worden hierin bij 5St3PS getraind.

Focus op de workflow en voeg van daaruit de waarde toe. En niet andersom. In het ontwerpen kom je dan op betere ideeën. Zo is de lopende band voor het bereiden van pizza’s een geniale oplossing. In een traditionele oven heb je beperkte capaciteit. Door de lopende pizza band kun je veel meer pizza’s maken en heb je een veel hogere PCE of Process Cycle Efficiency. Benieuwd hoe je die berekent? Ga dan verder HIER.

Met het voorbeeld van de lopende band zie je dat je problemen oplost door buiten de kaders te denken. Deze innovatieve mindset is te ontwikkelen en voorwaarde voor het innoveren met Lean. En dan tenslotte, ook hier weer de waardestroom. Een beetje in het verlengde van de Flow. Door eerst na te denken waar je welke waarde toevoegt krijg je betere verwerking en een betere output.

Wil je zelf leren toepassen of wil je in jouw organisatie hulp? Neem contact via onze chat functie. 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden