Search
Close this search box.

Lean leiderschap

Lean leiderschap

In deze blog staan we stil bij lean leiderschap 4 leiderschapsstijlen volgens Ken Blanchard welke van toepassing zijn op leiding geven en begeleiden van veranderingen. Leiderschap en leiding geven zijn populair. Als je kijkt op een willekeurige boekensite dan zie je 1609 resultaten over leiding geven. En 66532 boeken over Leiderschap. Over Leiding Ontvangen vind je maar 2 boeken.

Gemba en Lean leiderschap

In Lean wordt de waarde toegevoegd op de Gemba. In een Lean omgeving moet je dus de waarde maximaliseren. Dat doe je niet door medewerkers achter de spreekwoordelijke vodden te zitten. Dat doe je door ze te faciliteren. Lean leiderschap is dat je vooral ervoor zorgt dat ‘zij’ goed hun werk kunnen doen. Dat betekent dan nog niet dat je een vliegende keep bent en alle problemen oplost. Het probleem oplossende vermogen leg je in Lean op de Gemba. Maar dan moet je als medewerker wel de ruimte hebben binnen vaste kaders. Meer lezen over wat Lean en ook Agile betekenen voor managers kun je in deze longread (3 minuten).

4 Leiderschapsstijlen volgens Ken Blanchard

Ken Blanchard ken je misschien van het boek Wie heeft mijn kaas gepikt? Verder heeft hij 4 leiderschapsstijlen geformuleerd die je eigenlijk allemaal moet kunnen toepassen. De stijlen die je toepast zijn dat je delegeert. Of dat je steunt, coacht of stuurt. Delegeren is als je jouw medewerkers om een boodschap kunt sturen. Sterker nog, de medewerker aan wie je delegeert heeft aan een half woord genoeg om te snappen hoe je waarde toevoegt. Het enige wat je dan als manager nog hoeft te doen is faciliteren en ervoor zorgen dat jouw mensen hun werk kunnen doen.

ik sta achter je, ver achter je

Je moet voorzichtig zijn als mensen achter je staan. Als je je omdraait kun je degene heel heel ver achter je zien. Je steunt jouw medewerker als jouw medewerker je nodig heeft en je dan voor hem of haar klaar staat. Je kunt je voorstellen dat een medewerker vast kan lopen op collega’s, op processen of soms zichzelf. Dan is jouw rol steun en dan niet morele steun, maar echte steun. Vanuit Lean koppel je dit dan aan de betere manier voor de volgende keer. Een standaard ken je als de beste manier op een moment. Standaardiseren is onderdeel van 5S.

5 stappen naar beter

Als je steunt dan is dat op het moment dat je nodig bent. Als je coacht dan ben je samen in interactie bezig elkaar beter te maken. In Lean heb je dan de Kata en Kata coaching. Doel is dat jouw ambacht steeds beter wordt. Kata is trouwens niet eenzijdig maar 2-zijdig. Meer lezen over de Kata en Kata coaching kun je in deze longread (3 minuten).

aan het stuur

tenslotte sturen. Je geeft specifieke instructies en je let erop dat de instructies zo worden uitgevoerd. Als leidinggevende heb je meestal een voorkeursstijl welke beïnvloed wordt door jouw mensbeeld. Conflicten kun je vaak herleiden op een leiderschapsstijl die niet past bij de mensen op de Gemba. Vanuit Lean wil je een zelfstandige en probleem oplossende Gemba. Dat vertaal je in simpel weg wie je aanneemt. Hoe je de Gemba faciliteert en hoe je de besturing inricht.

Green Belt en Black Belt

Voor zowel de Green Belt als de Black Belt geldt dat die verschillende stijlen uitvoert als dat je ze bij anderen herkent. Een effectieve Belt is een Belt die kan inspelen op verschillende situaties. In onze opleidingen zowel klassikaal als online is er veel aandacht voor deze vaardigheden.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden