Lean in Praktijk – Lean Toepassen In Een Streekziekenhuis

By 7 oktober 2019 april 20th, 2020 Blog, Lean
Lean in Praktijk

Lean in de praktijk toegepast

Bij 5ST3PS zijn we actief in vele branches. Uiteindelijk zijn het namelijk mensen die het verschil maken en ook mensen die samen de verspillingen creëren. In dit artikel een specifieke toepassing in een ziekenhuis.

Bij een streekziekenhuis was het probleem dat het lastig was een bed op tijd voor de patiënt klaar te hebben. Het ontslag proces bestond er eigenlijk uit 3 stappen: namelijk vaststellen door de behandelend arts dat de patiënt ontslagen mocht worden (1) vervolgens gereed maken van de patiënt voor vertrek, denk aan de administratie, medicijnen etc (2) en tenslotte de instructie van de patiënt vaak samen met de familie op de kamer (3). Men werkte in serie, oftewel men ging pas stap 2 nemen als stap 1 was afgerond.

Hoe dit proces door middel van Lean is verbeterd

De eerste quick win was om dit ‘seriële’ werken te doorbreken. Het proces stopte namelijk als een overdracht niet goed was gegaan. Een voorbeeld was als de arts aan de patiënt had verteld dat hij ontslagen zou worden, maar vergeten was dit aan het verplegend personeel te vertellen. Sommige verpleegkundigen hadden daar een workaround voor: aan de patiënt ‘vragen hoe het gaat’ nadat de arts was langs geweest.

Door de ontslagpapieren bij het bed te hebben, werd dit niet meer dan een formaliteit. Door verder het ontslag op de normale ontslagdatum voor te bereiden en de instructie van de patiënt niet meer op de kamer zelf te doen, waren kamer gemiddeld 3 uur eerder beschikbaar dan in de oude situatie, zonder investeringen.

Is het risico trouwens aanwezig dat je een patiënt voorbereidt op het ontslag terwijl de arts vervolgens zegt dat de patiënt langer moet blijven? Dat is juist. Als je Just-in-Time bent, ben je namelijk ook wel eens te laat. Als je uitgaat van 300-400 bedden waar je per keer 3 uur bespaart zodat een patiënt die dringend een plaats nodig heeft, geholpen kan worden, dan weegt dat ruimschoots op.

De grote doorbraak kwam trouwens door Critical Chain te implementeren. Als je daar meer van wilt weten, like dan dit artikel en zet jouw emailadres in het commentaar. Dan delen we onze beste ervaringen met jou.

Wil je zelf dit soort best practices en inzichten krijgen, kijk dan eens naar onze Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt opleiding.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij de eerste 20 modellen van het boek Modellen voor Agile werken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Subscribe

* indicates required