Search
Close this search box.

Lean in de Publieke Sector

lean publieke sector

Lean in de Publieke Sector

Kun je Lean in de publieke sector toepassen? En als je toepast, wat kun je wel toepassen. En wat vooral niet. Werkt het? In dit artikel krijg je de praktische handvatten gebaseerd op onze eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. In zowel de Green Belt als de Black Belt opleidingen van 5ST3PS hebben we casussen uit het publieke domein. Zo heb je een blauwdruk voor de eigen toepassing.

Lean in het publieke domein

Lean ken je als de manier om niet harder maar slimmer te werken. Taiichi Ohno wilde dat mensen naar Toyota kwamen om na te denken. De basis van Lean is het Toyota Productie Systeem. Met het TPS organiseer je jouw proces op een andere manier. John Krafcik introduceerde de term Lean en dat is het begin geweest van wat je nu als Lean Management of Lean Thinking kent.

Meer over de geschiedenis van Lean en Six Sigma lees je HIER.

Oorspronkelijk is Lean verbonden met Lean Production. En nog steeds vind je veel misverstand hierover. Na 25 jaar toepassingen en onderzoek weten we dat Lean een manier is van organiseren. En dat je de principes in elke sector kunt toepassen. Lean is succesvol toegepast in industrie, dienstverlening, de zorg, onderwijs en uiteraard de publieke sector. Enkele voorbeelden van toepassingen van 5ST3PS in diverse sectoren vind je HIER

Lean is namelijk vooral een manier om processen efficiënter en effectiever te maken. En overal waar je verspillingen hebt kun je Lean toepassen. Dus ook in de publieke sector.

Wat zijn de meest gebruikte tools van Lean in de publieke sector?

Als je kijkt naar studies in het publieke domein, dan zie je dat de meeste toepassingen gaan over het weghalen van verspillingen. Oftewel Waste en Waste management. Overal waar mensen werken, heb je te maken met verspillingen. Door samen met de betrokkenen hiernaar te kijken, zie je wat waarde toevoegt en wat niet. Met een waste analysis al dan niet in combinatie met een Value Stream Map VSM

Wat je als lastiger kunt ervaren is wat mensen ervaren als noodzakelijk verspillingen. In Lean heb je het dan over MUDA die je in 2 types hebt. Hierbij zul je het merken dat mensen het lastig vinden om verspillingen te identificeren die je classificeert als Business Value Add  

Wat je dan snel hoort: ‘maar zo doen we het altijd’ of ‘dat kan niet anders’ Meestal zijn dat de meest gevaarlijke want als je jouw ogen sluit voor verspillingen krijg je op z’n best de oude situatie terug. En sta je niet open dat de BVA ook anders kan.

Meer lezen over verspillingen in dienstverlening kun je HIER 

Hoe bereik je een doorbraak in niet-productie omgevingen?

Met een waste analysis en het efficiënter maken van processen kom je al een heel eind in niet-productie omgevingen. Wil je een doorbraak bereiken, dan zul je van processen naar keten moeten optimaliseren. En een meer integrale aanpak hebben die afdeling overstijgend is. Anders loop je het risico dat je vooral lokaal verbeteringen hebt, maar het grotere plaatje mist. In de Lean Black Belt en de Lean Six Sigma Black Belt van 5ST3PS leer je hoe je ketens optimaliseert met Lean.

Soft skills en hard skills

Als Lean Green Belt en Lean Six Sigma Green Belt ben je bezig met procesverbetering. En als Black Belt ben je bezig met organisatie optimalisatie. Een cultuur van continu verbeteren is feitelijk een toestand waarin je de hoogste procesvolwassenheid bereikt. Hiervoor heb je zowel voor procesverbetering als organisatieverbetering een set van tools voor verbeteren nodig. En de vaardigheden veranderingen te bereiken. Beiden gaan hand in hand voor succesvolle veranderingen.

Als je als veranderaar veranderingen met Lean letterlijk doordrukt, kun je juist een tegen gesteld effect bereiken. Ook wel bekend als de Dark Side, waarover onze hoofdtrainer Willem Salentijn in een breed onderzoekersteam heeft gepubliceerd in de TQM Journal  en een webinar gehouden bij het prestigieuze Pyzdek institute.

Als je aan de slag gaat met Lean is dus van belang dat je niet alleen de principes toepast en de stappen volgt. Je bent effectief als je kijkt naar zowel de kwaliteit van jouw oplossing en de acceptatie daarvan. Dat betekent dat een oplossing die op plek A heel goed werkt, dat niet op plek B hoeft te doen.

In de projecten in het publieke domein hebben we ervaren dat juist het oog hebben voor kleine verschillen een wereld van verschil kan betekenen in de acceptatie en succes van de Lean implementatie.

Meer lezen hoe je in 5 stappen naar Perfectie komt kun je HIER 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden