Search
Close this search box.

Lean – “En Hoeveel FTE Kunnen We Besparen?”

‘En hoeveel FTE kunnen we besparen?’ Ja, je kunt met Lean heel makkelijk ‘snel’ kosten in de vorm van waste wegsnijden, maar als je niet structureel zaken anders aanpakt, krijg je de waste ook weer terug. En als dat dan gebeurt, zeggen mensen snel: ‘tja dat Lean werkt misschien wel voor auto’s maar niet hier’. Empirisch weten we dat Lean superieur is aan traditionele methoden. Alleen moet je het wel goed toepassen en geen stukjes eruit. In onze opleidingen besteden we ruim aandacht aan wat nu op de lange termijn de onderscheidende kenmerken zijn.

Continu verbeteren

Hoe pas je Lean dan goed toe? Dat doe je door eerst te bepalen wat van waarde is voor de klant. Vervolgens richt je jouw organisatie zo in dat de klant optimaal bediend wordt. Alles wat geen waarde voor de klant toevoegt, kan worden weggehaald. Op deze manier krijg je een hogere klanttevredenheid tegen lagere kosten. Het doel is niet om mensen naar huis te sturen, maar om een cultuur van continu verbeteren neer te zetten. Met een dergelijke cultuur creëer je meer kwaliteit voor de klant en kan je verspillingen in het proces wegnemen. Ben je nog niet overtuigd? Vraag jezelf dan eens af hoe vaak medewerkers in jouw organisatie moeten wachten tot iets af is voor ze verder kunnen gaan. En stel je nou eens voor dat je al die wachttijd wegneemt en steekt in het verbeteren van jouw product. Dat is de moeite waard toch?

Green Belt of Black Belt?

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Is een Green Belt genoeg om mijn organisatie efficiënt in te richten of heb ik een Black Belt nodig? Een Green Belt leert om enkelvoudige problemen op te lossen. Met andere woorden, een Green Belt is in staat om de organisatie efficiënt in te richten, maar zal dat doen door elk proces apart door te lichten. Een Black Belt is in staat om complexe, meervoudige problemen op te lossen. Hij of zij ziet hoe het ene proces ingrijpt op het andere en houdt daar rekening mee. Bovendien leert een Black Belt om een cultuur van continu verbeteren neer te zetten zodat de medewerkers actief meedenken. Tot slot leert een Black Belt ook om Green Belts te begeleiden.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te mailen naar info@5st3ps.nl of te bellen naar 010 – 84 68 99 0.

Wij bieden verschillende opleidingen aan voor Lean:

Daarnaast doen wij ook aan advisering om jouw organisatie te verbeteren. Op deze pagina kan je lezen hoe we in het verleden verschillende organisaties hebben geholpen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden