Alle blogsLean

Lean denken – Bij twijfel gewoon doen

By 24 februari 2020november 17th, 2020Geen Reacties
lean thinking

Een van de eerste knelpunten bij een beginnende verbetering met Lean

In een groepsproces heb je altijd mensen met verschillende werkwijzen. Vaak bevinden zich in een groep mensen meerdere rollen zoals denkers, doeners, dromers en beslissers. Deze vier werkwijzen zie je in ieder proces terugkomen. De casus die we vandaag aan het licht brengen zal vooral van belang zijn voor de denkers en de dromers onder ons. Het kan namelijk zijn dat je als denkende procesverbeteraar net wat te lang nadenkt. Dit is ook logisch, we horen vele malen termen naar voren komen zoals “First Time Right” en “Perfectie”. Iemand die net begint, zal wellicht het idee hebben dat de procesverbetering dus ook in een keer moet lukken. Dit is echter totaal niet realistisch. Tijdens procesverbetering met Lean komen we er vaak al gaande achter dat dingen steeds weer een beetje beter kunnen.

Vastzitten in het denkproces

Waar het nu vooral over gaat, is het vast blijven zitten in je denkproces. Het is logisch dat je als procesverbeteraar op zoek gaat naar de beste en snelste manier om een proces te laten verlopen. Wat we in de praktijk en vooral ook bij onze cursisten waarnemen, is dat zij in eerste instantie erg blijven hangen bij het conceptualiseren en denken over de oplossing.

Nu zijn er wel mensen die per uur betaald worden om te denken, maar dit is niet voor iedereen het geval. Daarom moeten we een oplossing vinden en daar geen weken over na hoeven denken. Er zijn hele mooie tools die je aangereikt krijgt waar je flinke stappen mee kan maken. Een voorbeeld hiervan is een Product Owner Backlog, om alle stappen binnen het uit te voeren proces inzichtelijk te krijgen. Echter kan het zijn dat je, tijdens het werken aan de Backlog, soms in je denkproces vast blijft zitten. In dat geval adviseren wij het volgende: “Probeer het maar gewoon eens uit.”

Van Lean denken naar Lean handelen

“Probeer het maar gewoon eens uit.” Mocht je een keer bij 5ST3PS over de vloer komen dan zal je dit ongetwijfeld horen. Men is snel geneigd om te lang te blijven hangen in een welles-nietes-discussie over of een bepaalde implementatie wel of niet werkt. In dat geval is ‘uittesten’ het beste wat je kan doen. Daarna weet je immers meteen of de implementatie wel of niet werkt. Werkte het niet, dan is dat jammer, maar dan heb je het in ieder geval getest en kan je verder met andere ideeën.

Dit is die ene keer dat je zo’n knop met “probeer nu gratis uit” kan indrukken en er geen haken en ogen aanzitten. Het is namelijk een manier om je theorieën te testen en vervolgens weer los te laten. Druk dus die knop in! (niet op deze pagina, maar in je eigen proces)van lean denken naar lean handelen

Heeft dit je geïntrigeerd en wil je meer weten over Lean denken of handige tips? Kijk dan gerust eens rond op een van deze pagina’s.

Lean Green Belt

Lean Six Sigma Green Belt

Lean Black Belt

Lean Six Sigma Black Belt

Scrum Master

Scrum Product Owner

Indien je vrijblijvend advies wilt vragen dan kan dit uiteraard ook via info@5st3ps.nl.

Laat een reactie achter