Alle blogsLean

Hoeveel Geld Kost Weggegooide Tijd – Hoe Bereken Je Weggegooide Tijd

By 14 juli 2019november 17th, 2020Geen Reacties
Doorlooptijd

Wachten kost geld net zoals dat weggooien geld kost of iets doen waar niemand op zit te wachten. Wil je weten hoeveel geld dit kost? Dat kan met hulp van onderstaande regel.

Bereken hoeveel weggegooide tijd kost

Om te onderbouwen hoeveel dat wachten nou allemaal kost, kun je de volgende regel als dikke duim nemen (Tubino & Suri, 2000): neem jouw nieuwe kosten niveau waarop je wilt uitkomen (getal tussen de 0 en de 1), verhef dit tot de macht 6 en dit getal trek je van 1 af. Het getal dat overblijft is de benodigde doorlooptijd reductie.

Voorbeeld: stel dat je 20% variabele kosten wilt besparen, dan krijg je 〖0,8〗^6 en dat is 0,26 en dat is dan de benodigde doorlooptijd na waste reductie. Dus de daadwerkelijke reductie is dan 1- 0,26=0,74 oftewel 74%. Praktisch, had je in de oude situatie 4 weken doorlooptijd dan moet je nu naar 1 week doorlooptijd om 20% kosten reductie te realiseren.

Weggegooide tijd en Lean

Hoe past dit binnen de Lean methode? Wachttijd is een van de 7 verspillingen van Lean. Gelukkig is wachttijd relatief eenvoudig om inzichtelijk te maken en aan te pakken. Wij raden aan om een Value Stream Map (VSM) te maken. Met een VSM breng je jouw productieproces in kaart en kan je gemakkelijk bottlenecks identificeren. Door deze bottlenecks weg te nemen, verkort je eenvoudig de wachttijd en doorlooptijd.

Zelf leren doorlooptijd en te reduceren en wachttijd te elimineren? Ga naar onze Lean Six Sigma opleidingen.

Laat een reactie achter