Hoe verbeter je de samenwerking in teams? Met Lean en Six Sigma verbeter je processen. Hiervoor werk je samen met diverse collega’s. Dan kun je merken dat dit niet altijd even soepel gaat. Hoe zorg je er dan voor dat je samen het resultaat bereikt wat je wilt bereiken? Want uiteindelijk zorg je met Lean ervoor dat werk makkelijker wordt. En met Six Sigma zorg je ervoor dat werk voorspelbaarder wordt.
Wat wil je bereiken met Lean of Lean Six Sigma
Door te verbeteren met Lean of Lean Six Sigma houd je tijd over of om werk wat anders blijft liggen of moet wachten te doen. Of om na te denken over hoe je echt het verschil maakt in plaats van brandjes te blussen. In dit blog lees je over de piramide van Lencioni. Dit is een model wat je als Green Belt of Black Belt kunt gebruiken om teams beter te kunnen laten functioneren. Green Belt heb je zowel als Lean Green Belt en Lean Six Sigma Green Belt. Black Belt heb je zowel als Lean Black Belt als Lean Six Sigma Black Belt.
Begrijp de Basis: Lencioni’s Piramide
Lencioni’s model is een model wat je laat zien op welke lagen in de samenwerking uitdagingen kunnen ontstaan. Deze uitdagingen kom je vaak tegen als frustraties in teams. Patrick Lencioni is een Amerikaans schrijver gespecialiseerd in management literatuur. De piramide van dysfuncties of frustraties is door hem het eerst in 2002 gepubliceerd. Elke laag van de piramide vertegenwoordigt een specifieke uitdaging die teams moeten overwinnen om optimaal te functioneren. Onder lees je welke deze uitdagingen zijn.
Gebrek aan Vertrouwen
Teams die excelleren, beginnen met de basis: vertrouwen. Als je in staat bent je kwetsbaar op te stellen door ideeën, fouten, zwakheden en zorgen te delen, is cruciaal. Zonder deze vorm van openheid kunnen teams niet echt samenwerken.
Angst voor Conflicten
Conflicten zijn niet per se negatief; ze kunnen juist constructief zijn als ze gebaseerd zijn op wederzijds respect en vertrouwen. Teams moeten leren om meningsverschillen als een weg naar betere oplossingen te zien en niet iets om te vermijden. Juist door verschillen verrijk je elkaar. Als je dat erkent verbeter je wederwijds respect en de samenwerking in teams.
Gebrek aan Betrokkenheid
Een gebrek aan duidelijke richting en commitment kan leiden tot middelmatige resultaten. Teams die hun doelen en besluitvormingsprocessen duidelijk definiëren, verzekeren dat elk teamlid zich betrokken en gewaardeerd voelt. Samenwerking in teams en de betrokkenheid hangen direct met elkaar samen.
Vermijden van Verantwoordelijkheid
Het is essentieel dat teamleden elkaar verantwoordelijk houden voor hun bijdragen. Dit bevordert een cultuur waarin mensen verantwoordelijk zijn voor het gezamenlijk resultaat. Zo verbeter je de samenwerking in een team omdat je dan betrokken bent met het team resultaat.
Onoplettendheid voor Resultaten
Het einddoel voor elk team is het behalen van resultaten. Wanneer teamleden zich te veel concentreren op individuele prestaties of interne concurrentie, lijdt het team als geheel. Samen delen is samenvermenigvuldigen en als je als team de samenwerking wilt verbeteren, begint dat hiermee.
Toepassen in de Praktijk
Hoe pas je Lencioni’s model in de praktijk toe? Je wilt natuurlijk voorkomen dat mensen zich aangesproken of zelfs aangevallen worden. Begin klein en maak twijfels bijvoorbeeld onderdeel van de sessies of teambesprekingen. Gebruik kwalitatieve technieken zoals een affinity diagram om relaties duidelijk te maken. Meer lezen over het affinity diagram met een voorbeeld kun je in DEZE BLOG.
Organiseer workshops en trainingssessies om begrip en vaardigheden rond de vijf dysfuncties te ontwikkelen. Het belangrijkste is om een blijvende verandering in de bedrijfscultuur te bewerkstelligen waarbij elk niveau van de piramide wordt aangepakt.
Conclusie
Lencioni’s model biedt een gestructureerde benadering om de samenwerking binnen teams te verbeteren en prestaties te maximaliseren. Door de vijf dysfuncties systematisch aan te pakken, kunnen teams niet alleen hun functioneren verbeteren maar ook samenwerken aan betere resultaten. De Black Belt is traditioneel de projectmanager van verbeter projecten. Daarom in de opleidingen van 5ST3PS voor de Black Belt leer je naast de methode en de tools ook de vaardigheden voor deze rol. Maar ook in onze Green Belt opleidingen leer je hoe je mensen betrekt en in teams samenwerkt. Dan maakt het niet uit of je een klassikale training volgt of een elearning. In beide opleidingen leer je de handvatten voor teamwerken in projecten. Meer lezen over de overeenkomsten en verschillen tussen de Green Belt en de Black Belt doe je HIER
Wil je meer lezen over faalfactoren voor projecten dan kun je verder lezen in deze POST