Search
Close this search box.

Hoe herken je weerstand

resistance

Hoe herken je weerstand

Misschien kun je je nog van Natuurkunde herinneren dat Actie is Reactie. In veranderprocessen zul je hetzelfde ervaren namelijk dat je weerstand tegenkomt. Soms herken je weerstand direct. Iemand zegt tegen je dat hij het project helemaal niets vindt. Listiger is als iemand tegen je zegt het helemaal geweldig te vinden. En ondertussen merk je dat jouw project steeds stroever gaat. In zowel Lean als Six Sigma verander je projectmatig. In Lean gebruik je vaak een Kaizen en in Six Sigma pas je de DMAIC toe. Een toepassing van de DMAIC vind je in de longread.

Weerstand kun je in een aantal vormen tegenkomen. Je komt in dit artikel Hoe herken je weerstand een aantal vormen tegen. Verder kun je verderop een template downloaden die je helpt met het herkennen van weerstand.

De eerste vorm van weerstand die je tegen komt is de directe weerstand. Iemand zegt tegen je tegen jouw verandering te zijn. Wat dan belangrijk is, is om in gesprek te gaan. Op deze manier kom je er achter wat iemand zijn bezwaren zijn. Dan moet je natuurlijk niet alle bezwaren van tafel vegen. Meestal gaat het om onzekerheid. De huidige situatie kan misschien niet goed zijn, maar het is wel wat men kent.

De tweede vorm die je tegenkomt is die van de indirecte weerstand. Indirecte weerstand is als je iemand iets vraagt en vervolgens lukt het diegene niet. Waarschijnlijk leg je het uit, doe je het voor, maar je kunt dit elke keer opnieuw doen. De ander doet het een soort van, niet helemaal zoals het moet. Soms denk je ‘hoe moeilijk kan het zijn’. In zulke gevallen heb je waarschijnlijk te maken met indirecte weerstand. Ja zeggen en Nee doen. Het beste kun je de groepsprocessen gebruiken om de mensen die het wel goed doen te faciliteren. En dat je een structuur neerzet waarin de mensen die niet mee willen wel mee moeten in de werkwijze. Concepten zoals visueel management helpen je om dit te faciliteren.

De derde vorm is de gevaarlijke weerstand. Het wordt gevaarlijk als het persoonlijk wordt. Grote bedrijven zijn net als kleine gemeenschappen. Je hebt goede mensen en je hebt mensen die niet sporen. Dat kan zijn omdat ze een bepaalde machtspositie hebben en die willen behouden. Of omdat ze je als bedreiging zien of andere redenen. Het is belangrijk dat in kaart te brengen met een stakeholder analyse en een manier te vinden om ermee om te gaan. Je kunt zelf deze toepassen in het gratis template wat we beschikbaar hebben gemaakt.

In onze opleidingen voor zowel Lean als Lean Six Sigma krijg je heel veel tools, tips en templates om zelf toe te passen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden