Search
Close this search box.

Faalfactoren Lean

Faalfactoren Lean

Natuurlijk is het leuker om over succesfactoren en successen te praten dan over falen en faalfactoren. Toch zul je zowel als Green Belt en als Black Belt ermee te maken krijgen dat tussen succes en falen soms een dunne lijn ligt.

In dit artikel kun je lezen over een onderzoek in het Hoger Onderwijs naar de implementatie van Lean en de faalfactoren. Wil je liever de positieve ‘fibe’ erin houden, dan kun je uiteraard ook ons artikel over succesfactoren lezen in deze longread.

Voor dit onderzoek hebben we een steekproef genomen onder docenten in het Hoger Onderwijs en ze gevraagd wat volgens hun de faalfactoren zijn voor de Lean implementatie. Hiervoor hebben we de Pareto Chart gebruikt. Voordat we op deze resultaten ingaan, kun je lezen over de Pareto Chart en het gebruik. Wil je direct door naar de resultaten, ga dan door naar het stuk Faalfactoren in het Hoger Onderwijs.

Pareto Chart

De Pareto Chart is een zogenaamde bar chart waarin je de verschillende categorieën rangschikt van hoog naar laag. Samen tellen deze dan op tot 100%. De naam komt van de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto (1848-1923). Hij toonde aan dat 80% van het grondbezit in handen was van 20% van de bevolking. Ruim 10 jaar later kom je percentages tegen van 1% die samen goed is voor 99%.

In ieder geval kun je het Pareto principe het beste samenvatten als dat een deel van de oorzaken samen verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de problemen. Zo zie je in een call center best wel nauwkeurig dat 80% van de calls terug te voeren zijn op 20% van de categorieën. Bij 5ST3PS is het gebruik van de Pareto onderdeel geweest van het project First Time Right verhogen. Meer kun je daarover lezen in de longread.

In dit artikel vind je een Pareto Chart voorbeeld en uitleg hoe je zelf zo’n chart kunt maken.

Zelf een Pareto chart maken

Als je bijvoorbeeld veroorzakers verzamelt, kun je kijken hoe vaak ze voorkomen. Of je kunt ook kijken hoe groot de impact is. Zo kun je tellen hoe vaak of iets voorkomt. Of hoe groot de impact is. Met excel kun je makkelijk zelf een Pareto Chart maken door de functie Grafieken en dan bij invoegen ga je naar Aanbevolen Grafieken, dan ga je naar Alle Grafieken. En daar selecteer je de Pareto Chart.

Wat van belang is dat je een kolom hebt met de categorieën en daarnaast het aantal keren dat je ze geteld hebt. Dan kun je door dit gebied te selecteren makkelijk de Pareto Chart invoegen. Als dit teveel moeite voor je is, kun je een gratis template downloaden via deze link.

Faalfactoren in het Hoger Onderwijs

Grote kans dat je te maken hebt gehad met het Hoger Onderwijs. Of je betaalt ervoor. 13% van de Rijksbegroting is gereserveerd voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dus van elke euro 13 cent. Dan wil je dat het geld effectief en efficiënt wordt besteed. Daar is veel discussie en het onderwijs staat onder druk. Lean is een methode om efficiënter en effectiever te werken.

Toch hoor je meer verhalen over mislukkingen dan successen. Sommigen zeggen zelfs dat Lean in het onderwijs niet past. Onzin, want Lean gaat over slimmer werken. Ook in onderzoek onder leiding van Professor Jiju Antony, de meest geciteerde auteur voor Lean Six Sigma blijkt dat Lean een versneller kan zijn voor kwaliteitsproblemen in het Hoger Onderwijs,

In een steekproef zien we de toepassing van een Pareto chart op de faalfactoren van de Lean implementatie.

Op 1 staat het gebrek aan verander capaciteit. Op 2 het gebrek aan leiderschap en op 3 het gebrek aan meebewegen door studenten. De eerste 2 redenen zijn al wel bekend en vind je ook terug in onze 5 tips voor een succesvolle implementatie, die je hier kunt lezen.

Maar de derde is interessant. Het doet je denken aan Henry Ford die zei dat als hij zijn klanten zou vragen wat ze wilden, het antwoord zou zijn ‘een sneller paard’. Studenten lijken ook moeite te hebben met anders georganiseerde processen, zelfs al zijn ze in hun voordeel.

Een Hoorcollege kun je ook online volgen. Interactie tussen docent en student kun je op een betere manier organiseren dan weer iemand voor de klas die handig is met een smartboard.

Hoe je een Lean implementatie succesvol maakt

Het beste advies wat je kunt geven is volg de structuur van Lean en neem daarin de veranderaspecten mee. Niet door erover te praten, maar te doen. Ook in onze opleidingen zijn we meer van het doen dan het praten. Zo leer hoe je zelf in de rol van veranderaar effectief en efficiënt bent.

Waar je met Lean je concentreert op het proces, heb je met Six Sigma de extra dimensie van de data. Zowel de Lean Green Belt als de Lean Black Belt en de Lean Six Sigma Green Belt en de Lean Six Sigma Black Belt zijn krachtige veranderaars.

Wil je de opleidingen op een rij ga dan naar https://www.5st3ps.nl/opleidingen/  en loop de mogelijkheden door.

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden