Eighth International Conference on Lean Six Sigma

Het Eighth International Conference on Lean Six Sigma vond plaats op 22 en 23 juni 2021 georganiseerd door Purdue University en Heriot Watt University. Onze eigen Master Black Belt Willem Salentijn was één van de key note speakers over Lean voor Services. We vragen aan Willem om de belangrijkste inzichten met ons te delen.

Belangrijkste inzichten  van de conferentie

‘In de eerste plaats zie je dat Industry 4.0. niet meer los te zien is van Lean Six Sigma. Je ziet consultants die roepen dat procesinrichting niet meer nodig is door de verschuiving mens machine. In de conferentie zie je genoeg studies die juist het tegenovergestelde aantonen.

Bij 5ST3PS hebben we bijvoorbeeld RPA oftewel Robotic Process Automation toegepast nadat we de processen Lean hebben gemaakt. Je ziet dat als je processen automatiseert zonder eerst na te denken over de waarde toevoeging, je juist verspillingen creëert.

Professor Jiju Antony en Tom Pyzdek, auteur van the Six Sigma Handbook waren key note speakers. Zij benadrukten dat juist door de toenemende complexiteit de eenvoud van Lean en Six Sigma nodig zijn.

In mijn eigen presentatie heb ik de resultaten gedeeld van het onderzoek naar de factoren die bijdragen aan het lange termijn succes van Lean. Net als met een dieet is fase 1 het afvallen en bij Lean is dat het weghalen van verspillingen of waste. Waar de echte uitdaging in zit is welke factoren bepalen of je de resultaten kunt vasthouden.’

Hoe gebruiken we wetenschappelijk onderzoek in onze opleidingen?

‘Het onderzoek wat ik doe gebruik ik direct in onze opleidingen. Door de koppeling met de wetenschap zorgen we ervoor dat we als 5ST3PS de laatste inzichten hebben. Wat betekent dat concreet? Veel boeken die geschreven zijn door consultants vertellen je om de methode toe te passen. Als het misgaat, komt dat omdat je de methode niet hebt toegepast. Dat is veel te kort door de bocht. In het onderzoek wat we doen met een breed veld van Lean Six Sigma onderzoekers, zie je dat het veel subtieler zit. De zogenaamde modererende en mediërende factoren hebben invloed op elkaar.’