Search
Close this search box.

DMAIC template

dmaic 5st3ps

DMAIC template

Als je processen verbetert, dan heb je als je Lean Six Sigma toepast de DMAIC. Met Lean Six Sigma verbeter je processen met een aantal tools en technieken. De DMAIC staat voor Define, Measure, Analyze, Improve en Control en hiermee los je problemen in processen op. Dit doe je door een aantal logische stappen te nemen.

DMAIC Define

In de Define fase stal je het praktische probleem vast. Waarvan heb je last en wat moet verbeterd worden. Je gebruikt hiervoor de CTQ. De CTQ of Critical-to-Quality verbeter je in het project.

Measure

In de Measure fase maakt je het probleem meetbaar. Je maakt het probleem zichtbaar door het proces in kaart te brengen en te analyseren met een VSM. Verder bestudeer je het procesgedrag met de control chart. Beheerste processen heb je als basis nodig om te kunnen verbeteren.

Analyze

Als je een beeld hebt van de huidige situatie, kun je analyseren en diagnosticeren. Moeilijke woorden om te zeggen dat je bepaalt wat de problemen veroorzaakt. Root Cause Analysis is de voornaamste activiteit in deze stap. De grondoorzaken neem je weg in de volgende fase.

Improve

Improve is Engels voor verbeteren. In deze fase ga je van de papieren oplossing naar de praktische oplossing. Voor de praktische oplossing bepaal je nog risico’s loopt. De FMEA is een krachtige tool om je daarin te ondersteunen.

Control

Als je het proces hebt verbeterd, oftewel afgeslankt of lean gemaakt, dan kun je nadenken over het vervolg. Het proces moet op peil blijven en als er wat gebeurt moet je een plan hebben. Het niveau is het Sigma niveau en het plan noem je het OCAP. 

Template

Je zult jezelf afvragen wat er in elke fase komt kijken. We hebben een template gemaakt met wat je in elke stap oplevert.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden