Search
Close this search box.

DMAIC methode

dmaic methode

DMAIC methode

De DMAIC is de afkorting voor Define, Measure, Analyze, Improve en Control. DMAIC methode om grondoorzaken weg te nemen. Je gebruikt de DMAIC als de probleemoplossende methode in Six Sigma of Lean Six Sigma. In Six Sigma verbeter je projectmatig en in 5 stappen ga je van het praktische probleem naar de praktische oplossing. De methode is erop gericht dat je op basis van feiten besluiten neemt. Hiervoor gebruik je (eenvoudige) statistiek om aannames te valideren.

Define

De Define fase in de DMAIC gebruik je om het probleem helder te krijgen. Verder organiseer je jouw project. In deze fase neem je vooral de rol van projectmanager. Wat wordt de opdracht, wie is de champion, wie is de process owner, welke is de CTQ, wat wordt de scope enzovoorts. Deze fase sluit je af met een geaccordeerde project charter.

Measure

In de Measure fase stel je de huidige situatie vast. Je beschrijft de huidige situatie zowel vanuit het proces als de data. Hiervoor gebruiken we technieken zoals Value Stream Mapping. Lezen hoe je zelf een VSM maakt doe je in deze long read. De Measure fase geeft je een baseline waartegen je kunt gaan verbeteren.

Analyze

In de Analyze fase ga je ermee aan de slag grondoorzaken voor het praktische probleem te vinden. In de vorige fase heb je het praktische probleem concreet gemaakt. Door technieken zoals het Ishikawa diagram en andere technieken voor de grondoorzaken analyse of Root Cause Analysis reduceer je de Trivial Many tot de Vital Few. In Lean gebruik je vooral proces technieken zoals waste analysis waarin je verspillingen analyseert.

Improve

Je hebt grondoorzaken gevonden in de vorige fase en nu ga je ermee aan de slag die om te zetten naar een praktische oplossing. De Improve fase gebruik je om een werkende oplossing te implementeren waarmee je het probleem hebt opgelost. Hierbij betrek je de werkvloer of de Gemba.

Control

DMAIC methode om grondoorzaken weg te nemen vindt zijn eindresultaat in de Control fase. In de control fase vindt de overdracht naar de operatiën plaats en zorg je ervoor dat het verbeterde proces zodanig geborgd is dat deze gemonitord kan worden. Verder zorg je ervoor dat de werkvloer de vaardigheden heeft om het proces minstens op niveau te houden en verder te verbeteren.

DMAIC, DMADV en IDOV

Behalve de DMAIC heb je ook DMADV en IDOV. Meer lees je in https://www.5st3ps.nl/six-sigma-model-alle-modellen-op-een-rij/ 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden