Search
Close this search box.

Design for Six Sigma

Design for Six Sigma

Design for Six Sigma DfSS is een kwaliteitsmethode om in 1 keer goede producten en diensten te ontwerpen. Als je processen verbetert, heb je vaak te maken met bestaande kwaliteitsproblemen. De DMAIC gebruik je dan om grondoorzaken te vinden en weg te nemen. Doordat je met data werkt en de koppeling maakt naar het proces, heb je betere resultaten.

Met Six Sigma verminder je de variantie. En variantie is wat je als klant ervaart en voelt. Wat tot hogere kosten leidt, meer maatwerk, meer aanpassingen, meer rework en ga zo maar door. Door te verbeteren met Six Sigma leg je relaties tussen de veroorzakers van de variantie en de procesuitkomst. Dat geeft je dan de knoppen om aan te draaien. Meer lezen hierover kun je in deze longread. 

In dit artikel lees je meer over hoe je van tevoren de optimale instellingen bepaalt. Dan heb je het over het ontwerpen van producten, diensten en processen die voldoen aan de specificaties. En minder variantie kennen. De methode die wordt afgekort als DfSS wat staat voor Design for Six Sigma.

IDOV en Design for Six Sigma

IDOV is de afkorting van Identify, Design, Optimize, Validate. De eerste stap in een ontwerp proces is dat je een idee identificeert. Hierbij koppel je deze aan de klant en de Voice of the Customer. De volgende stap is dat je de Critical-to-Quality CTQ bepaalt welke jouw grondslag wordt voor het vervolg. Meer lezen over de CTQ en hoe je deze bepaalt kun je hier. 

In het vervolg bepaal je welke factoren de CTQ beïnvloeden. Daarvoor kun je technieken zoals de QFD of de FMEA gebruiken. Zowel de Quality Function Deployment als de FMEA behoren tot de meest gebruikte tools van Six Sigma. Een overzicht van deze tools vind je hier.

Deze mogelijke factoren betrek je vervolgens in een experiment. De techniek die je als Lean Six Sigma Black Belt leert, is de Design of Experiment afgekort DoE. In een DoE werk je met experimentele data om relaties te leggen die de variantie verklaren.

Als je jouw experiment succesvol hebt uitgevoerd, heb je de papieren oplossing. Je weet de oplossing, maar daarmee heb je nog niet de sleutel voor de praktische situatie. In de fases Optimize en Validate ga je van de papieren oplossing naar de praktische oplossing.

Andere methodieken voor het ontwerpen met Six Sigma

Naast IDOV is de bekendste methode om processen te ontwerpen de DMADV. Deze lijkt heel erg op de DMAIC. De eerste 3 fasen zijn namelijk hetzelfde, namelijk Define, Measure en Analyze. Het verschil zit in de laatste 2 fases. Bij verbeteren doe je Improve en Control en bij ontwerpen Design en Verify. Meer over deze modellen lees je hier. 

Tot slot kom je nog vele andere modellen tegen in de literatuur, allemaal niet even relevant. Hieronder zie je een overzicht.

  1. CDOV: Concept Development, Design Development, Optimization, Verify Certification
  2. DCCDI: Define, Customer, Concept, Design, Implementation
  3. DCOV: Define, Characterize, Optimize, Verify
  4. DMADOV: Define, Measure, Analyze, Design, Optimize, Verify
  5. DMEDI: Define, Measure, Explore, Develop, Implement
  6. ICOV: Identify Requirement, Characterize, Optimize, Verify
  7. IDDOV: Identify, Define, Develop, Optimize, And Verify.
  8. IDEAS: Identity, Design, Evaluate, Assure, Scale-Up
  9. IDOV: Identify, Design, Optimize, Validate
  10. IIDOV: Invent, Innovate, Develop, Optimize, Verify

Als je zelf wilt leren hoe je vantevoren processen, producten en diensten in 1 keer goed neerzet volg dan de Lean Six Sigma Black Belt opleiding welke je klassikaal of als elearning kunt volgen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden