Search
Close this search box.

Deming Theory – Wat is W. Edwards Deming’s Deming Theory?

Gisteren Incompany opgeleide Belten tegengekomen die niet wisten wie Deming was. Deming is zowel voor Lean als Six Sigma heel belangrijk en door zijn werk in Japan een linking pin. Waarschijnlijk herken je de volgende beroemde uitspraak van Deming wel: “focus op kwaliteit en de kosten gaan omlaag en als je focust op kosten gaat de kwaliteit omlaag.”

Deming heeft de basis gelegd voor Statistische Proces Controle (SPC). Daarnaast is hij de bedenker van de Deming Circle, beter bekend als de PDCA cyclus: Plan, Do, Check, Act.

Statistische Proces Controle

Statistische Proces Controle is de basis voor Six Sigma: je controleert of een proces beheerst is. Daarmee wordt bedoeld dat je constant en foutloos produceert. Met hulp van een control chart kan je monitoren hoe veel fouten er worden gemaakt. Als je daarna het proces verbetert, kan je met de control chart controleren of er nu ook minder fouten worden gemaakt. Six Sigma is tegenwoordig een bewezen verbetermethode en wordt bij veel organisaties gebruikt om processen te monitoren en verbeteren.

Deming Circle

De Deming Circle wordt ook veel gebruikt om processen en producten te verbeteren. De cirkel staat bekend als de PDCA cyclus: Plan, Do, Check, Act. In de Plan-fase kijk je welke resultaten je wilt bereiken. Bovendien maak je in deze fase ook een plan voor hoe je die resultaten gaat bereiken. Daarna komt Do: voer jouw plan uit. De Check is cruciaal: met hulp van statistiek (bijv. control charts) controleer je of het nieuwe proces/product een verbetering is ten opzichte van het oude proces/product. Als je niet tevreden bent met de resultaten, dan kan je de Act-fase gebruiken om nog verbeteringen door te voeren zodat je de doelstellingen wel haalt.

Verder lezen

Dit artikel is onderdeel van een aantal artikelen over de geschiedenis van Lean. Lees het hoofdartikel via onderstaande link!

Geschiedenis van Lean

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden