Search
Close this search box.

DATA LEAN SIX SIGMA

Wat moet je doen als je weinig of geen data tot jouw beschikking hebt? Data Lean Six Sigma gaat hierover. Dat is iets waar je zowel als Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt tegenaan kunt lopen. Moet je dan maar geen data gebruiken? Dat zou zonde zijn.

Als je Lean toepast, krijg je een goed beeld over het proces. En met Six Sigma krijg je inzichten door de data. Als je dat combineert, ben je veel effectiever en efficiënter in jouw problem solving en verbeteren van processen. 

In deze longread krijg je alvast 3 eenvoudige tips om je verder te helpen als je geen data hebt. Wil je de expert worden in het verbeteren van processen, terwijl je weinig data hebt, kijk dan naar onze Lean Six Sigma opleidingen.

Tip 1: wat wordt jouw critical-to-quality?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je wilt verbeteren. Want dan weet je ook wat je wilt meten. Als je dat niet helemaal helder hebt, is het risico dat je van alles en nog wat verzamelt. En dan nog steeds niet weet. Als je veel data hebt, betekent dat nog niet dat je veel informatie hebt. Data zijn gegevens, maar zonder context zeggen die gegevens je waarschijnlijk niets.

In het begin kan het best wel moeilijk zijn om te bepalen wat je wilt meten, omdat je waarschijnlijk tegen meerdere problemen aanloopt. Waarom kiezen als je ook het probleem breed kunt houden? Dat is een rhetorische vraag, want als jouw scope te breed of te vaag is, is het risico dat je niets oplost.

De beste manier van problemen oplossen is probleem voor probleem. Stap voor stap. Door elke keer goed de scope te bepalen zorg je dat het probleemgebied behapbaar blijft. Door de Critical to Quality of CTQ goed te definiëren breng je focus in wat je verbetert.

Meer lezen over de scope bepalen en een handig template kun je HIER

Meer lezen over de CTQ en een gratis tool downloaden kun je HIER

Tip 2: houd de resultaten tijdelijk bij

Als je de data zo niet tot jouw beschikking hebt, dan kun je ze tijdelijk bijhouden. Met bijvoorbeeld een checksheet kun je tijdelijk data op een gestructureerde manier bijhouden. De checksheet wordt beschouwd als één van de Quality Management ToolsIn ons artikel over 5 keer Waarom kun je trouwens meer lezen over deze tools.

Een checksheet kun je heel makkelijk zelf maken. Als je jouw CTQ helder hebt, is de volgende vraag wanneer je deze meet. Hoe je deze meet. Wie deze meet. En wanneer de meting goed genoeg is. Vooral het laatste moet je op letten.

Als je bijvoorbeeld mensen in het proces vraagt om data bij te houden, dan moeten de resultaten wel accuraat en precies zijn. Met een Gage R&R of Gauge R&R stel je in Six Sigma de meetbetrouwbaarheid vast.

Meer lezen over de Gage R&R en een gratis template downloaden? Dat kun je HIER.

Tip 3: kijk naar het afvoerputje

Als je het lastig vindt om data in het proces te verzamelen, kun je ook kijken naar de uitval data. In elk proces heb je uitval in de vorm van defects en defectives. Met de Black Box technieken die in de Black Belt opleiding van 5ST3PS uniek zijn, kun je op basis van de defects en defectives processen verbeteren. Zowel in de elearning LSSBB en de klassikale training LSSBB komen deze data lean six sigma technieken aan bod.

Ook als je Lean doet, kun je verder met uitval. Met bijvoorbeeld een Pareto chart kun je makkelijk de uitval categoriseren. Zo kun je op basis van het 80-20 principe de grootste veroorzakers onderscheiden in jouw data. Het enige wat je dan moet doen is de registratie op de uitval goed regelen. Als dat nog niet goed geborgd is, kun je ook hier een checksheet gebruiken.

Een voorbeeld van de toepassing van de Pareto en een gratis template? Ga dan HIER naar toe.

Brochure downloaden

Brochure downloaden