Search
Close this search box.

Box plot verschil gemiddelde en mediaan

Box Plot

Box plot verschil gemiddelde en mediaan om verdelingen beter te begrijpen. Om datasets te begrijpen zijn uiteraard het gemiddelde, de kleinste en grootste waarde van belang. De box plot geeft het verschil gemiddelde en mediaan om verdelingen beter te begrijpen.  Uiteraard voordat de Black Belts en statistici gaan steigeren, nog meer waarden, maar moeten dit opbouwen. En vandaag gaat het om de mediaan. ‘dat middelste getal’ De Box plot gebruik je als je grafische analyse toepast.

Normale verdeling en de Box Plot

In een ‘normale’ verdeling is de mediaan ongeveer gelijk aan het gemiddelde. Als dat niet zo is, is de verdeling niet normaal verdeeld. Waarvoor is dat relevant? Onderstaande quotes gebaseerd op betrouwbare brondata over het Amerikaanse inkomen in 2019 verklaren dat. 2020 hebben we voor het gemak buiten beschouwing gelaten, omdat Covid-19 impact heeft op de cijfers.

Voorbeeld gemiddelde en mediaan

The U.S. Census Bureau lists the annual real median personal income at $35,977 in 2019 with a base year of 2019 According to worlddata.info the average income based on the gross national income and population in the USA in 2019 is $65,850

Dus als we alle inkomens op een rij zetten, is de middelste waarneming $35,977

Als we alle inkomens optellen en delen door het aantal is het gemiddelde $65,850

Verschil in de Box Plot

Wat is hier aan de hand? De hoge inkomens trekken het gemiddelde omhoog en bijna met een factor 2 ten opzichte van het gemiddelde. Een Amerikaan zal dan zeggen dat hij dat verdient, want hij heeft ervoor gewerkt. In een maatschappij heb je echter iedereen nodig om dat te kunnen verdienen. In processen zijn beheerste processen en processen die zich rond het gemiddelde bewegen die tevens de mediaan is, een indicator voor een voorspelbaar proces. Want we houden nu eenmaal niet van verrassingen, tenzij als ze prettig zijn.

Grafieken voor de Box Plot

In een Box Plot, of snorredoos, doosdiagram, kader-met-staafdiagram of rechthoek met snorharen kun je alle data grafisch weergeven waarbij de door of rechthoek 50% van de waarnemingen zijn, elke snorhaar goed is voor 25% en je in het rechthoek de mediaan en het gemiddelde kwijt kunt. De Box Plot geeft het verschil gemiddelde en mediaan om verdelingen beter te begrijpen en pas je bijvoorbeeld toe als je de A3 toepast.

Wil je zelf toepassen? Mail dan naar: info@5st3ps.nl

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden