Search
Close this search box.

Betere Besluiten nemen

Betere Besluiten nemen

Hoe kun je betere besluiten nemen? En hoe helpen Lean en Six Sigma je daarin? Door de systematische aanpak van zowel Lean als Six Sigma maak je minder inschattingsfouten. Met Lean kijk je vooral naar de procesmatige kant. Met Six Sigma heb je meer focus op de data. De combinatie is dan ook heel krachtig om van een praktisch probleem tot een praktische oplossing te komen. In dit artikel lees je over de achtergrond vanuit de psychologie. Praktische handvatten voor jou als verbeteraar. En hoe je met respectievelijk Lean en Six Sigma hiernaar kijkt. En tenslotte wat dit betekent voor jou in de rol van Green Belt of Black Belt.

Achtergrond Betere Besluiten nemen

Je kent misschien wel theorieën die het hebben over de werking van de linker hersenhelft en de rechter hersenhelft. Links zou staan met ratio en nadenken. Rechts zou vooral jouw emoties triggeren en gevoelens. Je kent misschien ook wel populaire managementboeken die op dit idee zijn gebaseerd. Het wetenschappelijke bewijs is echter dun. Zowel de linker en de rechter hersenhelft staan met elkaar in verbinding en hebben samen interacties. Dus je kunt niet zo heel simpel zeggen met links doe je dit en met rechts doe je dat.

Wat je wel uit de wetenschap kunt halen is dat je door rust in te bouwen betere besluiten neemt. En dat je vanuit meerdere invalshoeken naar problemen moet kijken. Op die manier voorkom je dat je een inschattingsfout maakt en meerdere perspectieven beschouwt.

Praktische handvatten als verbeteraar

Oplossingen zijn er genoeg alleen niet noodzakelijkerwijs voor het probleem wat je hebt. Een bekende uitspraak van onze Master Black Belt Willem Salentijn, auteur van Lean Six Sigma van Noordhoff uitgevers

Door de gestructureerde aanpak van Lean Six Sigma en de DMAIC neem je gericht grondoorzaken voor problemen weg. Zowel als Lean Green Belt als Lean Six Sigma Green Belt leer je hoe je processen verbetert en makkelijker, simpeler, sneller en goedkoper maakt. De Lean Black Belt en de Lean Six Sigma Black Belt hebben daarnaast de vaardigheden voor meer complexe processen en organisaties.

Lean en Six Sigma

De probleemoplossende aanpak van Lean is de A3. Dit is een hele makkelijke manier om in een aantal logische stappen een verbeterproject uit te voeren. Meer lezen over de A3 methode kun je trouwens in DEZE LONGREAD met voorbeeld. Belangrijk is in deze methode om de juiste vragen te stellen en niet zomaar aannames te doen.

In Six Sigma zie je dan ook dat de kans dat je verkeerde inschattingen maakt veel kleiner is. Omdat je naast de proceskant naar de data kijkt, heb je veel minder kans op fouten. In de Six Sigma aanpak toets je aannames in de data zodat je goede conclusies trekt. De statistiek is daarbij niet heel moeilijk. In de opleidingen van 5ST3PS is veel aandacht hoe je simpel de analyses kunt uitvoeren. Dat geldt zowel in de klassikale trainingen als de elearnings. 

Wat betekent dit voor jou als Green Belt of Black Belt

In de opleidingen voor Green Belt en Black Belt is er veel aandacht voor de technieken en de toepassingen om tot betere oplossingen te komen. Methoden zoals 8D, CAP, Proces canvas, thinking hats, binnenkant van veranderen zijn een greep van wat je allemaal mee krijgt. De BRAIN huddle is een methode om in een groepssessie een pauze in te lassen om uit het moment te gaan en op een afstand te overzien wat er gebeurt.

BRAIN is een afkorting voor:

B-Breath – Even niets zeggen en nadenken

R-Recognize – Herkennen waar jouw reactie of de reactie van een ander vandaan komt

A-Appeciate – Waarderen van verschillen

I-Inquire – Onderzoeken hoe verschillen leiden tot een betere oplossing

N-Navigate – De gekozen aanpak uitvoeren

In situaties waarin de verschillen te groot lijken, kan deze aanpak helpen om in ieder geval elkaars standpunten te begrijpen en te komen tot een beste oplossing. Een beste oplossing is wat anders dan een compromis. Een compromis is vaak dat niemand krijgt wat die eigenlijk wil en door buiten de kaders van de context te denken, schep je meer mogelijkheden en kansen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden