Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Agile en Scrum – Het grote misverstand over Agile en Scrum

Als je als organisatie niet Agile bent en Scrum toepast, dan hoor je er eigenlijk niet meer bij. Natuurlijk zijn er mensen en organisaties die vinden dat het niets nieuws is of dat het bij hun niet gaat werken, maar feitelijk als je niet mee gaat in het hele Scrum en Agile of DevOps of SAFe, dan ben je als de zakelijke rijder die een Volkswagen Diesel koopt in plaats van een Tesla.

Misverstanden over Agile en Scrum

Hoewel het empirisch bewijs dat projectmatig werken met Scrum beter is dan traditioneel waterval dun is, hebben we genoeg aanwijzingen dat je met Agile veel beter in staat bent resultaten op te leveren dan met de traditionele waterval methoden. Toch zie je dat er nog genoeg projecten niet worden opgeleverd of wat ik zelf verbazend vind, dat als het niet klaar is aan het einde van de Sprint, dat dan de resterende punten worden doorgeschoven naar de volgende Sprint. Hoewel de nieuwe editie van de Scrum Guide dit niet uitsluit, is dat oorspronkelijk niet de bedoeling. In elke Sprint moet je iets opleveren, want anders krijg je geen resultaten maar inspanningen. En voordat je het weet, doe je wat je vroeger deed en dat is bij elke project meeting een update geven van wat je hebt gedaan, meestal vooral heel veel goede bedoelingen.

Scrum en Agile werken is niet moeilijk, maar wel lastig te begrijpen. Ontwikkelaars kunnen vaak zo iets hebben van: ‘ah mooi nu hebben we de vrijheid en mogen we zelf bepalen wat we gaan doen’ en management kan zo iets hebben van: ‘mooi dan kunnen ze nu ook meer opleveren’ Verder zie je dat bij implementaties het heel erg gaat om het framework, dan zie je de stand-ups, de overige ceremonies en na elke ceremonie gaat iedereen weer vrolijk zijn eigen gang.

De kracht van Agile en Scrum

De echte kracht van Scrum zit namelijk niet in de ceremonies, de rollen en het organiseren van de dagelijkse taken. Dat is allemaal conditioneel. Waar de echte kracht in zit, is in het voorspellende vermogen. Je hebt met een nieuw team even een aanloop nodig, maar als je daar doorheen bent, kun je exact voorspellen in welk tempo en tegen welke kwaliteit functionaliteiten worden opgeleverd. Alleen moet je je wel aan de spelregels houden en snappen wat iteratief ontwikkelen is. Dat is dus niet van achter het eigen bureau ‘buffelen’ en vervolgens bij een ceremonie aansluiten als jouw outlook je daaraan herinnert. En voor de business wil dat zeggen dat je keuzes moet maken en duidelijk bent in wat waarde toevoegt en niet alles wilt en daar ook in zwabbert van de ene week is dit belangrijk en de volgende week is dat belangrijk.

Anders krijg je wat je vroeger kreeg en doe je wat je vroeger deed, alleen dan onder het label van Agile en Scrum zonder dat er eigenlijk heel veel is veranderd, anders dan dat we gezellig bij een ceremonie aansluiten en we een backlog hebben en nog wat andere wandversieringen.

Zelf leren?

Wil je zelf Scrum Master worden of je kennis opfrissen? Volg dan onze opleiding tot Scrum Master. Tijdens onze opleiding maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien hebben wij een database met honderden oefenvragen, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het officiële PSM examen!

Meer info?

Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met info@5st3ps.nl.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden