Search
Close this search box.

5S methode sleutel voor verbeteren

lean-5s

5S Methode sleutel voor verbeteren

Met de 5S methode  kun je verbeteringen vasthouden. 5S Methode is de sleutel voor verbeteren. Indien je bekend bent met Lean, dan zal je waarschijnlijk wel doorhebben dat het een zeer nuttige denkwijze is die je in staat stelt om continu te blijven verbeteren. Wat alleen vaak fout gaat bij de Lean implementatie is dat een proces eenmalig verbeterd wordt en men daarna langzaam terugvalt in het oude patroon. Net als met diëten is Lean een denkwijze die je moet vasthouden. Eenmalige verbetering leidt al snel tot terugval. Meer over 5S en hoe je dit implementeert lees je hier.

Als je een praktische werkende oplossing hebt, kun je die verder op peil houden en verbeteren. Dat is de kern van perfectie.  Perfectie is een kwestie van discipline en 5S is daar de methode voor. 5S staat voor:

  1. Sorteren
  2. Schikken
  3. Schoonmaken
  4. Standaardiseren
  5. In Stand houden

Sorteren, Schikken, Schoonmaken

De eerste 3 S-en zijn zogenaamde hygiëne factoren. Door ervoor te zorgen dat alles zichtbaar is en duidelijk is wat waarde toevoegt, voorkom je dat je verwarring krijgt of wordt afgeleid door zaken die er niet toe doen. Dus in plaats van dat men in een dichte kast alles gooit en vervolgens alles moet zoeken, heb je open kasten en bakjes waarin direct zichtbaar is als iets op is. In een maak-omgeving zorg je ervoor dat er mensen zijn die de bakjes allemaal op tijd vullen en alleen dat wat je nodig hebt en niet dat ‘voor het geval dat’. Just-in-time kan ervoor zorgen dat je een keer misgrijpt, maar is nog altijd veel goedkoper dan Just-in-case waarbij je van alles en nog wat hebt en het meeste in de praktijk niet gebruikt en erger uiteindelijk moet weggooien. Bijvoorbeeld met een shadow board zie je direct of alles er is.

Standaardiseren

Standaardiseren is het aanhouden van vaste patronen waardoor onzekerheid over de uitkomst wordt geminimaliseerd. Hierbij is de standaard de beste manier die we op enig moment kennen. Door verbeteren, komen we achter de betere manier. Een standaard is dan ook niet in beton gegoten. Om met Ohno te spreken: Something is wrong if workers do not look around each day, find things that are tedious or boring, and then rewrite the procedures. Even last month’s manual should be out of date.

De grondslag voor standaardiseren is dat ook continu verbeteren, in het Japans Kaizen. Kai staat voor Verandering en Change voor Goed. Kaizen gaat over incrementele verandering, door vele kleine stapjes maak je uiteindelijk een grote stap.

In Standhouden

In standhouden is een kwestie van doen en de discipline aanhouden. De Green Belt is bij uitstek degene die dit soort trajecten begeleidt. De Green Belt is zoals klassikaal, in de virtual classroom en als elearning te volgen.

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden