Alle blogsLean

30 Jaar LEAN – John Krafcik’s Theorie

By 14 juli 2019november 17th, 2020Geen Reacties
John Krafcik LEAN

30 jaar Lean! Het is nu 30 jaar geleden dat John Krafcik het artikel “Triumph of the Lean Production System” publiceerde. Dit was de aanzet tot de boeken “The Machine that Changed the World” en “Lean Thinking” van zijn collega’s/leermeesters. Krafcik gebruikte als eerste de term Lean en het artikel wat hij in het najaar van 1988 schreef is nog steeds actueel.

Achtergrond

Waar in de jaren tachtig van de vorige eeuw de Japanners mijlenver voor liepen op de Amerikanen zaten op vele terreinen, zoals de auto-industrie, was de aanname dat dat kwam omdat de Japanners alles kopieerden, veel goedkoper waren én de modernere robots hadden. Lees voor Japanners de Chinezen en het verhaal kun je nu ook houden, alleen in plaats van robotisering, zullen we het waarschijnlijk hebben over digitalisering. Krafcik kwam tot de conclusie dat de voorsprong niet zat in de technologie, maar in de manier van werken en de heersende cultuur.

De erfenis van John Krafcik

Lean is vandaag de dag een bewezen en veelgebruikte methode. Met hulp van Lean kan je jouw organisatie slimmer inrichten en daardoor slimmer werken. Hoe gaat dat in zijn werk? Het begint bij de vraag stellen: ‘wie is de klant en wat heeft de klant nodig?’

Als je dit in beeld hebt, kan je gaan kijken hoe jouw organisatie aan de wensen van de klant tegemoet komt. Met andere woorden: hoe creëert jouw organisatie waarde? Lean is een hulpmiddel om de waardecreatie in jouw organisatie te optimaliseren. Alles wat geen waarde toevoegt, is een verspilling. Verspillingen dienen geminimaliseerd of geëlimineerd te worden.

Lean heeft organisaties geholpen om de kosten met 10 procent of meer omlaag te brengen. Dertig jaar nadat John Krafcik de term Lean heeft gelanceerd, plukken we hier nog steeds de vruchten van.

Verder lezen

In dit artikel zal ik niet verder uitweiden over de precieze werking van Lean; daar heb ik andere artikelen over geschreven. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Lean, lees dan dit artikel! Voor meer informatie en achtergrond over Lean, kan je ook naar onze kennisdatabank gaan.

Zelf leren?

Wil je leren hoe je Lean in de praktijk toepast? Volg dan een van onze opleidingen. Tijdens onze opleidingen maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien krijg je een internationaal erkend certificaat als je slaagt voor het examen!

Naast opleidingen, doen we ook aan advisering. Neem vrijblijvend contact op met info@5st3ps.nl of bekijk via deze link welke resultaten we in het verleden hebben geboekt.

Lean Six Sigma Green Black Belt Certification

Laat een reactie achter